Tarihi zaferin 843. yılı anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihi zaferin 843. yılı anıldı
Anadolu’da Türklerin hakimiyetinin kesinleştiği ve 843 yıl önce Çivril ilçesinde yaşanan Miryokefalon Savaşı’nın 843. yıl dönümü anma programı düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program 843 yıl önce tarihi zaferin yaşandığı Düzbel'de gerçekleştirildi.

Anadolu’da Türk hakimiyetinin kesin olarak kabul edildiği, Miryokefalon Savaşı’nın (17 Eylül 1176) 843. yılı düzenlenen etkinliklerle anıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Çivril Belediyesi işbirliğinde 843 yıl önce savaşın yapıldığı Çivril İlçesindeki Düzbel Mahallesi’nde düzenlenen programa, Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ve vatandaşlar katıldı. Çivril Düzbel Mahallesi’nde kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikler Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının ve Halk Oyunları Grubu'nun gösterileri ile devam etti. Etkinlik kapsamında Miryokefalon Zaferi hakkında Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kılıç, katılımcılara bilgi verdi.

 

"Anadolu’nun tapusunun alındığı yer Çivril topraklarıdır"

 

Prof. Dr. Kılıç, “Bu öyle bir zafer ki, coğrafyalara sığmaz. Zaferin büyüklüğü nedeniyle pek çok kent bu savaşı sahipleniyor. Ben tarihçiyim, belgelere göre konuşmak zorundayım. Anadolu’nun tapusunun alındığı yer Çivril topraklarıdır” diye konuştu. Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural ise açılış konuşmasında, Miryokefalon Zaferi’nin Çivril için çok büyük bir önemi olduğuna dikkat çekerek, “Bu savaş Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk dünyası açısından en büyük zaferdir. Miryokefalon Savaşı,  Düzbel, Çivril ve Denizli için ayrı bir öneme sahiptir. Benim atalarım bu topraklarda Bizans imparatorunu yenmiş, haçlı ordularını durdurmuştur” dedi.

 

Değirmenci: "Bu, gurur duyacağımız bir zafer"

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, zaferin yaşandığı Düzbel Mahallesi’nde anma programını gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Büyükşehir Belediyemiz ve Çivril Belediyemiz ile birlikte her geçen yıl bu programların üzerine koyarak daha da devam ettirmek ve güzelleştirmek istiyoruz” dedi. Değirmenci, "Büyükşehir bir taraftan Çivril Belediyemiz diğer taraftan ilçemizde çok güzel hizmetler yaptık. Çivril 5 yıl öncesine göre çok daha güzel hale geldi. Fiziksel yatırımlarımızın yanında insanımızın manevi ihtiyaçlarını da gidermemiz lazım. 'Kökleri mazide olan atiyiz' diyor şair Yahya Kemal Beyatlı. Binlerce yıldır hep zaferlerden bahsediyoruz. Bu toprakları bize vatan yapan atalarımızı anmak istiyoruz. Bu programlarla hem geçmişimize sahip çıkıyoruz ve daha da önemlisi gelecek nesillere bir miras bırakıyoruz" diyerek, vatan toprakları için canını fedan eden tüm şehitleri rahmet ve minnetle yad etti.

 

"Ecdadımızla ne kadar gurur duysak az"

 

Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız ise, törenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, Türk tarihinin çok eski olduğunu anlattı. Orhun Anıtları'nın bilinen ilk yazılı eser olduğunu kaydeden Yıldız, "Bu anıtlar aslında bir siyasetname. O zamanki Türk liderlerinin edindikleri tecrübeler ışığında Türk milletinin geleceğine yönelik öğütleri var" dedi. Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ecdadımızla ne kadar gurur duysak az. Ruhları şad olsun ecdadımızın. Bugün Anadolu toprakları yeniden uyanmış halde. Kurtuluş Savaşı ile beraber özgüveni kazanmış vaziyette. Ama bunun ileriye dönük güçlendirilmesi lazım. Bugün zaferler ekonomide kazanılıyor, diplomaside kazanılıyor" diye konuştu. Konuşmanın ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuar sanatçıları tarafından kahramanlık türküleri seslendirildi.

 

19 Eylül'de panel düzenlenecek

 

Miryokefalon Zaferinin 843. yılı anma programları kapsamında 19 Eylül 2019 Perşembe günü saat 14.00'de Denizli Büyükşehir Belediyesi Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda panel ve sunumlar gerçekleştirilecek. Programda Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Turgut tok, Prof. Dr. Mithat Aydın, Prof. Dr. Hasan Kara, Doç. Dr. İbrahim Balık ve yerel tarih araştırmacısı Münir Sayhan konuşmacı olarak katılacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Denizli'de cephanelik dolusu tüfek ele geçirildiÖnceki Haber

Denizli'de cephanelik dolusu tüfek ele g...

Okul müdürü trafik kazasında yaralandıSonraki Haber

Okul müdürü trafik kazasında yaralandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!