Denizli’nin yüzde 7'sini sulayacak kanalda sona yaklaşılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli’nin yüzde 7'sini sulayacak kanalda sona yaklaşılıyor
Denizli'de Büyük Menderes Cindere Barajı projesi kapsamındaki Yenicekent İletim Kanalı'na yapılan tünellerde sona yaklaşılıyor. Cindere Barajı, 145 bin dekar sahaya suyun iletimini sağlayacak. Tamamlandığında 120 milyon liraya mal olacak...
Denizli'de Büyük Menderes Cindere Barajı projesi kapsamındaki Yenicekent İletim Kanalı'na yapılan tünellerde sona yaklaşılıyor. Cindere Barajı, 145 bin dekar sahaya suyun iletimini sağlayacak. Tamamlandığında 120 milyon liraya mal olacak tünellerin çapı 5 metreyi buluyor. AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, belde belediye başkanları ve bölgedeki köy muhtarları, barajın yanındaki T1 Tüneli’nde incelemelerde bulundu. İncelemeler esnasında, T1 iletim kanalının iki tarafında sürdürülen kazı çalışmalarının birleşmesi de sağlandı.

DSİ Bölge Müdürü Yıldız, Denizli’nin toplam tarım arazisinin 376 bin 738 hektar olduğunu ancak sulu tarım olmadan arzu edilen verimliliğe ulaşmanın mümkün olmadığını ifade etti. Yıldız, “Özellikle son 10 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığımız'ın Denizli’de gerçekleştirdiği projelerle sulanabilir arazi miktarımız bugün yüzde 44’e yükseldi. Sulu tarım yapılan arazimizin 110 bin 543 hektarı DSİ tarafından sulanırken 36 bin 838 hektarı İl Özel İdaremiz'ce sulanıyor. Ayrıca 201 köyümüzde 52 bin 638 dekarlık alan, damlama sulama yöntemiyle sulanmaya başladı. Bu da toplam arazimizin yalnızca yüzde 1,4’üne karşılık geliyor.” dedi. Bugün itibariyle 2 bin 108 metre uzunluktaki T1 tünelinin tamamının kazısı ve 810 metresinin beton imalatının tamamlanmış durumda olduğunu belirten Kaya Yıldız, “2 bin 370 metre uzunluktaki T2 tünelinin giriş ve çıkıştan toplam bin 400 metresinin kazısı tamamlanmış, 970 metrelik tünel kazısı kalmıştır. Bugüne kadar 410 bin metreküp açık kanal kazısı ve 75 bin metreküp kaya kanal dolgusu gerçekleştirilmiştir. Tünellerde yapılan toplam kazı ise 141 bin metreküptür. Projeyle her yıl yaklaşık 3 milyon liralık enerji bedeli harcanarak, ortalama 15 bin 500 KWh elektrik enerjisi tüketen Mahmudiye Pompa İstasyonu devreden çıkmış olacaktır.” diye konuştu.

Milletvekili Zeybekci ise iktarda bulundukları 11 yıl içinde kanalı yapmak için iki üç defa teşebbüste bulunduklarını, iki defa işi alan müteahhidin verimli olmadığından dolayı terkedip gittiğini ifade etti. Zeybekci, “Son olarak DSİ, kendisi doğrudan yapmak için irade gösterdi. İnşallah 2015’te Pamukkale ovamızda bereket olacak.” dedi.

Vali Demir de T1 tünelinde yapılan kazına iki tarafın birleşmesinea şahit olduklarını belirterek, “Burası üç tünelden oluşuyor. Bu ikinci büyük tünelin en önemli kısmını tamamlamış oluyoruz. İkinci tünelde de çalışmalar devam ediyor. Orada da yüzde 60’lık açılma işlemleri tamamlandı. Bu iş tamamlandığında, Denizli’nin topraklarının yüzde 7’si daha sulanabilir hale gelecek. Proje bittiğinde 145 bin dekar alan daha sulanabilecek demektir. Nüfus olarak baktığımızda, buradaki tarım alanında yaşayan 125 bin kişi faydalanacaktır.” ifadelerini kullandı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
OSMAN BAŞKANLA YOLA DEVAMÖnceki Haber

OSMAN BAŞKANLA YOLA DEVAM

5 LİTRE ATIK YAĞA 1 BULAŞIK DETERJANISonraki Haber

5 LİTRE ATIK YAĞA 1 BULAŞIK DETERJANI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!