© Haber Acıpayam 2022

1000 rakımlı engebeli arazide bin bir zahmetli kestane hasadı başladı

 Denizli’de, 1000 rakımda yetişen kestaneler, engebeli arazide bin bir zahmetle hasat edilmeye başlandı. Arazinin el verdiği noktalarda teknolojiden de faydalanılan hasadın büyük bir bölümü ise halen ağaca çıkılarak uzun sırıklarla yapılıyor.

Denizli’nin Buldan ilçesi Alandız Mahallesinde kestane hasadı başladı. 1000 rakıma sahip bölgede yaklaşık 15 gün sürecek olan hasat döneminde kestaneler bin bir zahmet ile ağaçlardan toplanıyor. Yol kenarında bulunan ağaçlardaki kestaneleri toplamak için teknolojinin tüm imkanları kullanılıyor. Yola yakın bölgelerdeki kestaneler vinç yardımıyla toplanırken engebeli arazilerde ise gerek ağaç tepelerinden gerekse ağaç altından özel sırıklarla kestaneler toplanıyor. Kestane ağacından yapılan ve uzunlukları 3 ile 10 metre arasında değişen özel sırıkların yardımıyla bin bir zahmet ile ağaçlardan silkinerek düşürülüyor. Yere düşen kestaneleri ise toplayıcı olarak adlandırılan kişiler dikenli kabuğa rağmen önce sepetlere ardından çuvallarda toplanıyor.

“Hasat 10 ile 15 gün sürüyor ama bazen yılına göre değişiyor”
Hasat süresinin her yıl değiştiğini belirten Alandız Mahalle Muhtarı Erol Salman, “Ekim’in 10’u gibi hasada başlıyoruz. Yaklaşık hasat 10 ile 15 gün sürüyor ama bazen yılına göre değişiyor. Toplama işleminden önce silkimini yapıyoruz. Belirli kişiler silkimini yapıyor. Toplayıcılar ise dibinden topluyor. Topladıktan sonra kuyuya götürüyoruz ve 1 ay kuyuda bekledikten sonra üzerini suluyoruz. Dış kabuğu bu süreçte çürüdükten sonra makineyle çıkarıyoruz ama bu öncede elle oyluyordu” dedi.

“Buradan Bursa’ya gönderiyoruz”
Buldan bölgesinde bin rakıma sahip bölgede yetiştirilen kestaneler, Türkiye’de en yüksek şeker oranına sahip olma özelliği bulunuyor. Mahalle Muhtarı Salman, bu özelliği sebebiyle Bursa kestane şekerinde Buldan kestanesinin kullanıldığını söyleyerek, “Geçen yıla göre biraz tane olarak küçük ama verim olarak aynı. Buldan kestanesini şerbetli olur ve diğer kestanelerden ayıran özelliği budur. Çünkü bizim kestanemiz başka kestanelere benzemez. Lezzeti çok güzeldir ve yiyen bir daha yemek ister. Başka bölgelerin kestanesi Çin kestanesi oluyor ve o bölgenin kestanesine benzemez. Buradan Bursa’ya gönderiyoruz. Bursa’nın kestanesinden daha şerbetli ve lezzetli olduğu için kestane şekerinde kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Dağıtılmayı bekleyen kargolar yangında kül oldu

Denizli’de MNG Kargo'ya ait dağıtım için bekleyen yüzlerce kargo paketi, bekletildikleri kamyonda çıkan yangında küle döndü.

Denizli’nin defne kokusu ABD ve Avrupa restoranlarına yayılıyor

Denizli mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründen 2023 yılında 41,6 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Bu ihracat değerinin yüzde 17,5’lik kısmını ise defne yaprağı oluşturuyor. İlimizden 2023 yılında 7,3 milyon dolar defne yaprağı ihracatı yapıldı.

Başkan Çavuşoğlu’ndan 1 Mayıs mesajı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Başkan Çavuşoğlu, “Barışın, kardeşliğin, adaletin ve dayanışmanın hüküm sürdüğü bir gelecek özlemiyle, şehrimizin daha güzel yarınlarını işçi ve emekçi kardeşlerimizle birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Büyükşehir otobüsleri EKPSS’ye gireceklere ücretsiz

Denizli Büyükşehir Belediye otobüsleri 28 Nisan 2024 Pazar günü EKPSS'ye girecek memur adayları, refakatçileri ve sınav görevlileri için ücretsiz olacak.

Yeşilçam filmlerinden esinlenen eserler görücüye çıktı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Buldan Meslek Yüksekokulu (Buldan MYO) Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin Geleneksel Konut Mimarisi Dersi kapsamında yaptıkları çalışmalar, Yeşilçam Filmleri Üzerinden Mekan Okuma Sergisiyle Buldan Beyler Konağında ziyarete açıldı.

CHP Merkezefendi İlçe Örgütü’nden Başkan Çavuşoğlu’na ziyaret

CHP Merkezefendi İlçe Örgütü, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek görevlerinde başarı ve kolaylıklar diledi. Başkan Çavuşoğlu ziyarette, “Denizli’nin geleceği için hep beraber güzel işlere imza atacağız” dedi.

TÜM HABERLER