© Haber Acıpayam 2022

4 böbreği var, 3’ü çalışmıyor

İzmir’de yaşayan 40 yaşındaki Adile Yurdakul, henüz 24 yaşındayken iki böbreğini de kaybetti. Annesinden nakledilen böbrekle 8 yıl geçiren talihsiz kadın, vücudun böbreği reddetmesiyle yeniden böbreksiz kaldı. Sonrasında 3,5 yıl diyalize bağlanan Adlile Yurdakul, bu kez de arkadaşının böbreğini vermesiyle yeni böbreğine kavuştu. Bir anda vücudundaki çalışmayan 3, çalışan 1 böbrekle yaşamaya başlayan Yurdakul, rahminde başlayan kanama nedeniyle çalışan tek böbreğini de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırken, Medicana International İzmir Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirilen operasyonla hayata tutundu.


Adile Yurdakul’un iki böbreğini de kaybetmesinin sebebi, tıbbi olarak “nedensiz” olarak kayıtlara geçti. Çünkü henüz 24 yaşına yeni girdiğinde iki böbreği de çalışmayı durdurdu. Yeni evlenen Adile Yurdakul’a annesi böbreğini bağışladı. Bu sayede yeniden yaşama tutunan Adile Yurdakul’un bu mutluluğu 8 yıl sürdü, böbreği çalışmayı bıraktı. Vücudunda çalışmayan 3 böbrekle diyalize girmeye başlayan Yurdakul, bu sürede epilepsi hastası oldu. Her diyalizden sonra kriz geçirmeye başlayan Yurdakul’un tam 3,5 yıl sonra şans yüzüne yeniden güldü. Bir arkadaşı böbreğini kendisine vermeyi teklif etti.



Çalışan tek böbreğini de kaybedebilirdi


Medicana International İstanbul Hastanesi’nde arkadaşından kendisine başarıyla gerçekleştirilen nakil sonrasında, diyalizsiz yaşama “merhaba” diyen Adile Yurdakul sadece 4 yıl sonra yeniden kabus dolu günler yaşamaya başladı. Rahminde meydana gelen aşırı kanama nedeniyle, çalışan tek böbreğini de kaybetme riski taşıyan hastanın bu kez Medicana International İzmir Hastanesi’nde Doç. Dr. Mehmet Tunç Canda tarafından laparoskopik (kapalı) gerçekleştirilen ameliyatla rahmi alındı. Operasyondan kısa süre sonra sağlığına kavuşan iki çocuk annesi Adile Yurdakul, “çalışan tek böbreğimi de kaybetmekten çok korktum. Çok şükür şimdi iyiyim. Sağlığım geri geldi” dedi.



Riskli bir ameliyat


Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Mehmet Tunç Canda, “hastamız aşırı vajinal kanama nedeniyle hastanemize başvurdu. Daha önce kanamayı azaltmak için rahme spiral yerleştirilmiş ve çeşitli tedaviler uygulanmıştı ancak bu işlemler kanamayı durdurmaya yetmemişti. Son çare olarak rahmi almayı tercih ettik. Zor bir ameliyattı çünkü hastamızın 4 böbreği vardı ve sadece 1 tanesi çalışıyordu. Yapılan operasyonda tek çalışan böbreğe zarar verme riski vardı, bu da böbreğini kaybetmesi anlamına gelebilirdi. Azami dikkatle operasyonu gerçekleştirerek rahmini aldık ve yumurtalıklarını bıraktık. Şu an kendisi gayet sağlıklı” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER