© Haber Acıpayam 2022

8600 yıllık kalıntılar bulunan Ekşi Höyük, Çinlilerin dikkatini çekti

Denizli’de 8 bin 600 yıllık bulguların elde edildiği Çal ilçesindeki Ekşi Höyük, Çinliler’in de dikkatini çekti.

Çin Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli profesör ve arkeokoloji bölümü öğrencileri, Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tespit edilen Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Dayılar Mahallesi’ndeki Ekşi Höyükteki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Dayılar Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğünde, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Fulya Dedeoğlu Konakçı ve eşi Öğretim Üyesi Erim Konakçı başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılara Pamukkale, İzmir Demokrasi, Koç, Ahi Evran, Trakya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitelerinden akademisyenler de destek veriyor. Bu yıl ki kazılara İngiltere ve Çekya’dan da akademisyenler katıldı.

Kazılar insanlık tarihine ışık tuttu
Dayılar Mahallesi yakınındaki Ekşi Höyükte 8 yıldır devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular, insanlık tarihine ışık tutuyor. 8 bin 600 yıllık bulgularının elde edildiği Ekşi Höyükten sonra bu yılda Aşağıseyit Höyüğünde kazılar başladı.

Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tescillenen Ekşi Höyüğün neolitik bir kazı alanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Konakçı, "Avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama, ilk tarım topluluklarından burada bahsetmemiz mümkün. Bölge sadece Denizli değil, aynı zamanda Batı Anadolu'nun erken tarihine ilişkin çok önemli veriler barındırıyor. Ekşi Höyüğün daha eski döneme ilişkilenmesi nedeniyle çok geniş alanda bu döneme ilişkin bulgulara erişme şansımız var. Aşağıseyit Höyüğünde elde edeceğimiz bulgularla burada yaşayan insanlarla ilgili 8 bin 600 yıl öncesine da gidebiliriz” diye konuştu.

Çinliler ilgi gösterdi
Çin Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli Arkeolog Prof. Dr. Li Bai, 14 öğrencisiyle birlikte Çal’a geldi. Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğündeki kazıları yerinde inceleyen Çinliler, Apollons Leirbenos Tapınağı, Hançalar Köprüsü, Kırık Minare, tarihi Savranzade Camisi ve bazı tarihi yapıları gezdi.

Ekşi Höyük Kazı Evinde yetkililerden detaylı bilgi alan Prof. Dr. Li Bai ise “Bölgedeki bulgular insanlık tarihi açısından son derece önemli. Çal’da çok önemli tarihi mekanlarda var. Bizim yaptığımız araştırmalarda Çin’de de 7-10 bin yıllık yerleşim alanları var. Eğitim ve araştırma için Türkiye’ye geldik. Bu gezi, öğrencilerimiz ve bizim için son derece önemli” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Yol yerine kaldırımı kullanınca cezadan kurtulamadı

Denizli’de, akan trafikte karayolu yerine yaya kaldırımı kullanarak trafiği ve yayalara vatandaşlara tehlikeye atan sürücüye toplamda 5 bin lira para cezası uygulandı.

Aydem Perakende ve Gediz Perakende yenilenen şubeleriyle müşteri deneyimini güçlendiriyor

Müşteri odaklı dönüşüm yolculuğu kapsamında 2023 yılından bu yana kapsamlı bir renovasyon programını hayata geçiren Aydem Perakende ve Gediz Perakende, yenilediği Denizli Bayramyeri Müşteri İlişkileri Merkezi'ni hizmete açtı.

Protein takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve hastalıklardan koruyabilirsiniz

Çocuklarda günlük protein ihtiyacının karşılanması için hayvansal gıdaların yanında bitkisel ürünlerlerle çeşitlendirme yapılmasını öneren Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül, "Uzman kontrolünde protein miktarı takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve sık hastalanmalardan koruyabilirsiniz" dedi.

Bozulan gelin arabası yoluna çekicinin üzerinde devam etti

Denizli'de düğün konvoyunda arızalanan gelin arabasının yardımına yoldan geçen çekici yetişti. Gelin ve damadın içerisinde bulunduğu araç konvoya çekici ile devam etti.

Göçükten sağ olarak kurtarılıp alkışlarla karşılanan madenci hayatını kaybetti

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, cuma günü bir krom madeninde meydana gelen göçükten 25 saat sonra sağ olarak çıkartılan işçi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yakınlarının saatlerce gelecek iyi haberi beklediği madenciden geriye, göçükten kurtarıldıktan sonra sedyede alkışlarla karşılandığı anlar kaldı

Kazazedelere yardım etmek isterken kazaya neden oldu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari araç orta refüjdeki ağaca çarparak durabildi. Kazazedeye yardım etmek için yavaşlayan kamyonete arkadan çarpan otomobildeki kadının öldüğü kazada, 4 kişi yaralandı.

TÜM HABERLER