© Haber Acıpayam 2022

ACIPAYAM'DA KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Acıpayam merkez ve mahallelerimizde yaşayan ev hanımları yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmemek için yoğun bir tempo ile çalışıyor.

 Acıpayam merkez ve mahallelerimizde yaşayan ev hanımları yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmemek için yoğun bir tempo ile çalışıyor.
 
Kış aylarında tüketilmek üzere kilerlere depolanacak patlıcan, biber ve yeşil fasulye kurutan ev hanımları bir taraftan da kışlık bulgur ve tarhanalarını hazırlıyor.

Bölgemizin yöresel yemeklerini kendi yetiştirdikleri doğal sebze ve meyvelerle kışında yemek isteyen birçok ev kadını, evlerinin damında patlıcan, biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor.

Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan Akalan'da tarhana yapılan bir eve konuk oldu.

Ev hanımları biber ve patlıcanı kurutma alışkanlığının geçmişten günümüze yaşatılan bir kültür olduğunu ve kış aylarında yemeklerinde kendi kuruttukları sebzeleri kullandıklarını belirttiler.

Kışın yemek yapmak için bu hazırlığı yaptıklarını söyleyen ev hanımları Biz her sene patlıcan biber ve yeşil fasulye kurutuyoruz.

Yazın kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz domates, patlıcan, biber ve fasulye kışın olmadığı için kışlık erzakımızı bu şekilde yapıyoruz. Damda kurutuyoruz yeşil fasulyeyi ise gölgede kurutuyoruz sonra da kışın yemek yapmak için kilerimize depoluyoruz. 

Akalan mahallesine has usulde yapıldığını da belirten ev sahipleri “bu tarhananın içine kendi yoğurdumuzu, kendi buğdayımızdan öğüttüğümüz unumuzu, bahçemizde yetiştirdiğimiz domateslerin kurusunu ve biberi, soğanı, nane ve dereotumuzu koyuyoruz. Yoğurduğumuz tarhanayı daha sonra sergilere serip güneşte kurutuyoruz. Gün içinde ovalayarak eşit şekilde kurutuyoruz. Sonrada kaplara ve keselere koyup kilere kaldırıyoruz” dedi.

Kışın yedikleri bulguru da kendilerinin hazırladığını belirten ev sahipleri tarladan kaldırdığımız buğdayları Ağustos ayının ikinci haftası kazanlarda kaynatarak kurutmaya bırakıyoruz. Sonra değirmene götürüp kırdırıyoruz sonrada savurup, ayıklayıp yenecek hale getiriyoruz” dediler.









İlginizi Çekebilir

Yol yerine kaldırımı kullanınca cezadan kurtulamadı

Denizli’de, akan trafikte karayolu yerine yaya kaldırımı kullanarak trafiği ve yayalara vatandaşlara tehlikeye atan sürücüye toplamda 5 bin lira para cezası uygulandı.

Aydem Perakende ve Gediz Perakende yenilenen şubeleriyle müşteri deneyimini güçlendiriyor

Müşteri odaklı dönüşüm yolculuğu kapsamında 2023 yılından bu yana kapsamlı bir renovasyon programını hayata geçiren Aydem Perakende ve Gediz Perakende, yenilediği Denizli Bayramyeri Müşteri İlişkileri Merkezi'ni hizmete açtı.

Protein takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve hastalıklardan koruyabilirsiniz

Çocuklarda günlük protein ihtiyacının karşılanması için hayvansal gıdaların yanında bitkisel ürünlerlerle çeşitlendirme yapılmasını öneren Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül, "Uzman kontrolünde protein miktarı takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve sık hastalanmalardan koruyabilirsiniz" dedi.

Bozulan gelin arabası yoluna çekicinin üzerinde devam etti

Denizli'de düğün konvoyunda arızalanan gelin arabasının yardımına yoldan geçen çekici yetişti. Gelin ve damadın içerisinde bulunduğu araç konvoya çekici ile devam etti.

Göçükten sağ olarak kurtarılıp alkışlarla karşılanan madenci hayatını kaybetti

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, cuma günü bir krom madeninde meydana gelen göçükten 25 saat sonra sağ olarak çıkartılan işçi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yakınlarının saatlerce gelecek iyi haberi beklediği madenciden geriye, göçükten kurtarıldıktan sonra sedyede alkışlarla karşılandığı anlar kaldı

Kazazedelere yardım etmek isterken kazaya neden oldu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari araç orta refüjdeki ağaca çarparak durabildi. Kazazedeye yardım etmek için yavaşlayan kamyonete arkadan çarpan otomobildeki kadının öldüğü kazada, 4 kişi yaralandı.

TÜM HABERLER