© Haber Acıpayam 2022

Esnafın en büyük sıkıntısı çırak bulamamak

Denizli'de çırak bulamamaktan şikayet eden esnaflar, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor. Çırak bulunamadığı ve meslek öğretilemediği için terzilik, tamircilik, lehimcilik, oto elektrikçilik, kaportacılık gibi birçok meslek grubu yok olma tehlikesi yaşıyor.

 Denizli'de çırak bulamamaktan şikayet eden esnaflar, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor. Çırak bulunamadığı ve meslek öğretilemediği için terzilik, tamircilik, lehimcilik, oto elektrikçilik, kaportacılık gibi birçok meslek grubu yok olma tehlikesi yaşıyor. 
Ülke genelinde birçok meslek grubu çırak bulamama sıkıntısı yaşıyor. Çırak yetişmemesi birçok meslek grubunu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Çırak yetişmemesinin en büyük sıkıntısını ise sanayi sitesinde bulunan esnaflar yaşıyor. 
Denizli’de oto tamirciliği yapan Talha Özben, insanların çocuklarını artık esnaflığa yönlendirmediğini ve meslekte usta yetiştirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Tamir kaporta boya mekanik işleri yapıyoruz. Usta yetiştirme konusunda baya bir sıkıntımız var. İnsanlar artık sanayiye yönelmiyor. Yani meslek guruplarına yönelmiyorlar daha doğrusu. Meslek guruplarına yönelmeyince de, herkes ‘Benim çocuğum doktor olsun, avukat olsun’ gibi düşünceler içerisinde olduğu için belli bir yaşı geçtikten sonra da çıraklık yapamıyorlar” dedi. 

“Çocukların yönlendirilmesi gerek” 
Mesleğe 11 yaşında başladığını ve 25 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Özben, iyi bir ustanın bu işin çekirdeğinden yetişmiş olması gerektiğini dile getirerek, “İyi bir çırak çekirdekten yetişmeli. Bunun okulları da var, okullarını da okuyacaklar illaki. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bununla ilgili bir çalışma yapabilir. Çocuklarımızı mesleğe yönlendirmek gibi eli neye yatkınsa, ressam mı, öğretmen mi, ona göre yönlendirmeleri gerekiyor. Bize gelen oluyor ama belli bir yaşı geçmiş olan geliyor. Bu sadece bizim değil sektörün genel sorunu" şeklinde konuştu. 

"Çocuklar yönlendirilebilir” 
Terzilik yapan ve çırak bulamama sıkıntısını yıllardır yaşayan Halis Bozkuş ise eğitimcilerin ve ailelerin eli terziliğe yatkın olan çocukları bu mesleğe yönlendirebileceğini belirterek, “Bu işe aşağı yukarı 28 yıldır yapıyorum. İlkokuldan sonra terziliğe geçtim. Okuldan sonra terziliğe girmem ile birlikte şimdiye kadar bu hale geldik. Maalesef çırak artık yetişmiyor. Sebebi de terziliği çok merak eden olmuyor. Alttan birileri gelmiyor eleman sıkıntısını çok çekiyoruz eleman yetişmiyor. Bunu velilerden ziyade öğretmenler yönlendirirse belki olabilir. Herkes okuyor ama sonuçta okuyarak bir noktaya gelinmiyor. Arada derede kalınıyor” ifadelerini kullandı. 

İlginizi Çekebilir

Bozulan gelin arabası yoluna çekicinin üzerinde devam etti

Denizli'de düğün konvoyunda arızalanan gelin arabasının yardımına yoldan geçen çekici yetişti. Gelin ve damadın içerisinde bulunduğu araç konvoya çekici ile devam etti.

Göçükten sağ olarak kurtarılıp alkışlarla karşılanan madenci hayatını kaybetti

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, cuma günü bir krom madeninde meydana gelen göçükten 25 saat sonra sağ olarak çıkartılan işçi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yakınlarının saatlerce gelecek iyi haberi beklediği madenciden geriye, göçükten kurtarıldıktan sonra sedyede alkışlarla karşılandığı anlar kaldı

Kazazedelere yardım etmek isterken kazaya neden oldu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari araç orta refüjdeki ağaca çarparak durabildi. Kazazedeye yardım etmek için yavaşlayan kamyonete arkadan çarpan otomobildeki kadının öldüğü kazada, 4 kişi yaralandı.

Acıpayam’da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari aracın karşı şeride geçmesi sonucu üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1 kadın öldü, 4 kişi yaralandı.

Denizli’de jandarma uyuşturucu tacirlerine geçit vermiyor

Denizli’de İl Jandarma ekipler tarafından uyuşturucu ticaretinin önlenmesine yönelik düzenlenen operasyonda 1 şüpheli yakalanırken, çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. Aynı zamanda adli makamlara sevk edilen şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Buldan’daki yangın bölgesinde kökler yanmaya devam ediyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde yaşanılan orman yangınının söndürülmesinin ardından halk arasında dikme diye tabir edilen kökler için için yanmaya devam ediyor.

TÜM HABERLER