© Haber Acıpayam 2022

FARELERE KAÇACAK DELİK KALMADI

Acıpayam ve çevresinde adeta afet düzeyine çıkan tarla faresi ile yoğun mücadele sonuç vermeye başladı.

 Acıpayam ve çevresinde adeta afet düzeyine çıkan tarla faresi ile yoğun mücadele sonuç vermeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Acıpayam İlçe Müdürlüğü yetkilileri tarla faresi ile yoğun mücadele sarf etmeye devam ediyor. Her gün farklı mahallelerde çiftçilerle bir araya gelen yetkililer, mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak aktarıyorlar. Kumafşarı mahallesinde yapılan uygulamalar olumlu sonuç vermeye başlayınca çiftçilerin endişeleri yok olmaya başladı. 20,000 metre karelik ağaçlık alanda uygulama yapan çiftçi Rıza Çelen farelerin yavaş yavaş yok olmaya başlamasının sevindirici olduğuna ancak bireysel mücadele yerine toplu olarak mücadele etmenin daha iyi netice alınmasını sağlayacağını söyledi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Acıpayam İlçe yetkilileri ilaçlama yapan çiftçilere çıplak elle zehirli buğdaylara dokunmamalarını, ellerine mutlaka eldiven giymelerini, ağızlarını maske ile kapatmalarını, kendi sağlıkları için gerekli önlemleri almalarını belirttiler. İlaçlama sonucu ölen farelerin ertesi gün toplanarak uygun yerlere uygun derinlikte gömülmelerini özellikle belirttiler. Eylül ayından bu yana etkin mücadelenin devam ettiğini belirten yetkililer toplamda 1,650 kg. zehirli buğday dağıtıldığını söylediler. Tüm çiftçilerin eş zamanlı olarak mücadele etmeleri gerekmektedir.  


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Acıpayam İlçe Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada şunlar yer aldı: “2014 yılı kış aylarının ılık ve yağışsız geçmesinden dolayı tarla faresi popülasyonu artış göstermiş, zarar eşiğine gelmiştir. Müdürlüğümüz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü ile koordineli olarak  Eylül 2014’ten bu yana tedbir alarak eğitim ve mücadele çalışmalarına başlamıştır. 24 mahallemizde 832 üretici ile bir araya gelen müdürlüğümüz 1650 kg zehirli buğday dağıtmıştır. Eğitim ve mücadele çalışmalarımız her gün üç mahallemizde gerçekleştirilmektedir. Eğitimlerde özellikle vurgulanan toplu mücadelenin önemidir.”


 

Mücadele Yöntemi:

-          İlk gün tarladaki tüm fare delikleri kapatılmalı.

-          İkinci gün tekrar açılan fare deliklerine 4 – 5 adet zehirli buğday bırakılmalı.

-          Üçüncü gün ölen fareler toplanarak toprak altına gömülmeli.

Uyarı: Zehirli buğdaylar fare deliklerinin içine konulmalı ve 4 – 5 adetten daha fazla bırakılmamalı. 




İlginizi Çekebilir

Bahar aylarında yaşanılan soğuklardan etkilenen meyveler etiketlere yansıdı

Denizli’de geçtiğimiz günlerde bahar aylarında soğuklardan etkilenen meyve ağaçlarındaki verimin düşmesi ile fiyatlar yüksek seyrediyor. Pazara giden vatandaşlar, karşılaştıkları fiyatlar karşısında şikayet etti.

Denizli Devlet Hastanesinin yerine yeni hastane yapılacak

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Denizli Devlet Hastanesinin yerine yeni bir hastane yapılacağının müjdesini verdi.

Marmaris açıklarındaki deprem Denizli'de hissedildi

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem, Denizli ve ilçelerinde de kısa süreli paniğe neden oldu.

Cumhuriyetin ilk eğitim yuvalarından birisinin kül olması üzüntüye neden oldu

Denizli'de Cumhuriyet döneminin ilk eğitim kurumlarından biri olan ve bir zamanlar yatılı okul olarak çocuk sesleriyle şenlenen tarihi Ortaköy İlkokulu, önceki gün çıkan yangın sonucu kül oldu. Yangından 1 yıl öncesine ait ortaya çıkan görüntüler, ihmaller zincirini bir daha gözler önüne serdi.

Denizli için kuvvetli yağış uyarısı

Denizli, Afyonkarahisar ve Uşak çevrelerinde yarın beklenen yerel kuvvetli yağışların neden olabileceği olumsuzluklara karşı Meteoroloji Müdürlüğü, ani sel, su baskını, yıldırım ve yerel dolu yağışına karşı uyardı.

Acıpayam Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinin el emeği ürünleri görücüye çıktı

Acıpayam Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılı Hayat Boyu Öğrenme Haftası Etkinlikleri kapsamında kursiyerlerin yıl boyunca el emekleri ve göz nuru ile hazırladıkları ürünlerinin yer aldığı yıl sonu sergisinin açılışı yapıldı.

TÜM HABERLER