© Haber Acıpayam 2022

Görme engelliler için konuşan baston geliştirdi

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknokent’te faaliyet gösteren bir firma sahibi, arkadaşıyla birlikte, 49 yaşında gözlerini kaybeden arkadaşının babasının yaşadığı zorluklardan yola çıkarak görme engellilerin sensörler yardımıyla hareket edebileceği konuşan baston yaptı.

 Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknokent’te faaliyet gösteren bir firma sahibi, arkadaşıyla birlikte, 49 yaşında gözlerini kaybeden arkadaşının babasının yaşadığı zorluklardan yola çıkarak görme engellilerin sensörler yardımıyla hareket edebileceği konuşan baston yaptı. 
Denizli PAÜ Teknokent’te faaliyet gösteren bir firmanın sahibi olan Ahmet Nuri Deniz, arkadaşı Serkan Erol’un babasının 49 yaşında gözlerini kaybetmesi nedeniyle, arkadaşıyla birlikte engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak, gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde ulaşmak ve görme engellerin en büyük sorunlarından olan merdiven ve kaldırım gibi engellerin olumsuz etkisini en aza indirebilmek için konuşan baston geliştirdi. 12 ayrı dilde konuşabilen baston, önüne çıkan her türlü engel karışışında kullanıcısını sesli komutla uyarıyor. Baston üzerindeki üç farklı sensör sayesinde görme engelliler aşağıdan, karşıdan ve yukarıdan gelebilecek cisimleri tanıyabiliyor. Baston, merdivenle karşılaştığında; “basamak”, önünde herhangi bir cisimle karşılaştığında; “önünde”, ağaç dalları gibi yukarıdan gelebilecek cisimler için; “üstünde” gibi sesli komut verip kullanıcısını uyarıyor. 
Baston hakkında bilgi veren proje sahiplerinden Ahmet Nuri Deniz, "Projemiz görme engelliler için konuşan baston. Projemizin çıkış nedeni, ortağım Serkan Erol’un babası görme engelli. Kendisi babasına ve diğer görme engellilere faydalı olabilmek için bu projeye başlamış. Daha sonradan bize geldi ve birlikte Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek istedi. Şuan yaklaşık bir senedir konuşan baston üzerinde beraber çalışıyoruz. Bastonumuz 12 dilde konuşabiliyor, şuanda tüm ayarları yapıldı. Önündeki herhangi bir nesneyi, aşağı doğru basamak ya da merdiveni, bunun haricinde yukarıdaki ağaç dalı, levha ve benzeri engelleri kişi gelmeden önce sesli olarak haber veriyor. Bizim projedeki amacımızı hem insanlara faydalı olabilecek bir Ar-Ge projesinde bulunmak hem de tabi gelir elde etmek" dedi. 

"Türkiye’de ve dünyada satışını gerçekleştirmek istiyoruz" 
Şu anki hedeflerinin ürünü seri imalata alıp Türkiye’de ve dünyada satışını gerçekleştirmek olduğunu belirten Deniz, "Bu projede yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz. İlk başta projenin tasarımı tamamen farklıydı. Görme engelliler okulunun hocalarıyla ve İstanbul’daki görme engelliler dernekleriyle görüşerek, onların fikirlerini alarak projeye zaman içerisinde değiştirdik. Ürünümüz başka bir bastona monta edilebiliyor, bu önemli artılarından. Çünkü normal standart bastonlar, standart ürünler, sabit bir bastona monte edilebiliyor. Ürünümüzde üç tane sensör mevcut bunlardan bir tanesi yukarıdaki ağaç dalı ve benzeri engelleri tanımak üzere ayarlanmış durumda, diğeri tam karşıdan gelecek engelleri algılıyor ve bir tanesi de alttaki engelleri algılıyor. Üç sensör olmasının avantajı, aşağı ya da yukarı yönlü basamağı ayırabiliyoruz, basamak mı çukur mu bunları fark edip daha önceden söyleyebiliyor. Ayrıca mobil uygulama üzerinden çalıştığı için herhangi bir cep telefonu veya tabletle iletişim kurabiliyor, bluetooth üzerinden kulaklığa sesi verebiliyor" diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

13 yıllık sigara bağımlısı genç, Sağlıklı Hayat Merkezinden aldığı destekle sigarayı bıraktı

Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvuran 29 yaşındaki Rıza Okka, yıllardır mücadele ettiği sigara bağımlılığından kurtulmayı başardı. Sigarayı bıraktıktan sonra özgüveninin arttığını söyleyen Okka; "Sigarayı bırakmak isteyenler Sigara Bırakma Polikliniklerine başvursunlar, emin olsunlar çok rahat sigarayı bırakabilirler" dedi.

Acıpayam off-road yarışları büyük çekişmeye sahne oldu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde ilk kez düzenlenen off-road yarışları, adrenalin dolu anlara sahne oldu. Yarışlar bölgedeki farklı illerden gelen 30 yarışçının katılımıyla renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.

Buldan’da zorlu şartları yangına müdahaleyi güçleştiriyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde altıncı gününe giren orman yangınının kontrol altına alınabilmesi için zorlu arazi şartlarına rağmen çalışmalar devam ediyor.

TOMA alevlerle mücadeleye destek verdi

Denizli’de görevli Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), beşinci gününe giren Buldan’daki orman yangınını söndürme çalışmalarında aktif destek verdi.

Orman Genel Müdürü Karacabey: "Yangın güney ve kuzey hatlarında yoğunlaşıyor"

Denizli’nin Buldan ilçesinde 27 Ağustos tarihinde çıkan yangına müdahaleler sürüyor. Yangın koordinasyonu için bölgeye gelen Orman Genel Müdürü(OGM) Bekir Karacabey yangına ilişkin verileri paylaştı. OGM Müdürü Karacabey, "1 uçak, 25 helikopter, 151 arazöz, 12 iş makinası, 85 ilk müdahale aracı ve ve 2 bin 120 personel ise yangını kontrol altına almak için çalışmalarımız devam ediyor. Yangının Batı cephesinde büyük oranda ilerlemesini durdurduk. Alevler şuanda güney ve kuzey hatlarında yoğunlaşıyor" dedi.

Ot temizlemek isterken ormanı yakan 3 şüpheli gözaltına alındı

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, besihanenin etrafındaki kuru otları yakarak temizlemek isterken orman yangınına neden oldukları iddia edilen 3 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.

TÜM HABERLER