© Haber Acıpayam 2022

KLİMAYA DİKKAT

Denizli Devlet Hastanesinde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Çubukçu, klima kullananların dikkatli olması gerektiğini belirterek, vatandaşların klimanın tam karşısına oturmaması gerektiğini söyledi.

 Yaz aylarında bilinçsiz klima kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını, bu sorunlardan birinin de baş, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kas iskelet sistemi kaynaklı ağrı olduğunu söyleyen Uz.Dr. Murat Çubukçu, “Özellikle fıtık ve kireçlenmeyi içeren dejeneratif boyun hastalıkları ve miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu gibi kas kaynaklı hastalıklara bağlı ağrılar klimaların yanlış kullanılması sonucu şiddetlenebilir” dedi.
Soğuk havanın kaslarda spazm ve ağrıya neden olabildiğini belirten Murat Çubukçu, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar, vücuda direkt soğuk hava teması sonrası gelişen bioelektrik aktivite değişikliğinin tetik noktaları uyardığını göstermiştir. Bunun sonucunda ağrısız tetik noktalar aktifleşerek ağrılı hale gelmekte, ağrılı olanlar daha da şiddetli ağrıyla kendini göstermektedir. Ancak, sıklıkla boyun ve sırt bölgesi ile omuz kuşağında görülür. Röntgenler, MR'lar, kan tetkikleri normal çıkabilir. Bu hastalık esas olarak hekimin muayenesi ile ortaya konabilir. Miyofasial ağrı sendromunda kaslarda gergin bant ve bu bantlar içinde ağrılı tetik noktalar vardır. Bu tetik noktalardan farklı vücut bölgelerine ağrı yansıyabilir. Ağrı çok şiddetli olabilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu ağrılar, uygun olmayan pozisyonda uzun süre kalma, aşırı aktivite, yorgunluk, soğuk gibi nedenlerle şiddetlenebilir.”
‘KLİMANIN KARŞISINA OTURMAYIN’
Klima kullanımında yapılması gerekenlere değinen Uz.Dr. Murat Çubukçu, klimanın vücutla doğrudan temas ettirilmemesinin önemine değinerek şu tavsiyelerde bulundu: “Klima kullanımında en önemli sorun, soğuk hava akımının vücuda doğrudan temas ettirilmesidir. O halde, her şeyden önce klimanın karşısında oturulmamalı, çalışma veya oturma düzenleri buna göre dizayn edilmelidir. Klima kullanırken, doğrudan değil dolaylı soğutma tercih edilmelidir. Bunun için hava akımı tavana, duvara, otomobilde cama veya kapılara yönlendirilmeli. Bir diğer nokta klima ısısı çok düşük sıcaklıklara ayarlanmamalıdır. 20-21 santigrat dereceler, hem kas sağlığı için hem de yazlık kıyafetlerle bunalmamak için uygun sıcaklıklardır.’’

İlginizi Çekebilir

Alevlerin arasında karnını doyuran ormancılardan duygulandıran dua

Orman yangınını söndürme çalışmalarına destek için Bursa'ya giden ve alevlerin arasında karınlarını doyuran Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, her akşam yemeğinden sonra yaptıkları dua duygusal anlar yaşattı.

Motosikletle takip ettikleri şahsa kurşun yağdırdılar... Silahlı saldırı anı kamerada

Denizli'de arızalı aracını almak için tamirhaneye gelen şahsı, motosikletle takip ederek kurşun yağdıran saldırganlar İzmir'de yakalandı. Tetikçi oldukları iddia edilen iki şüpheli ve onlara yardım eden sürücü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesi çevreci ve güvenilir enerjiyle buluşacak

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesinin ısınma ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak doğalgaz sözleşmesi imzalandı.

Polis, uyuyan eşini ve 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihar etti

Şırnak’tan eşinin ve çocuklarının kaldığı Denizli’deki kayınvalidesinin evine izne gelen çevik kuvvet polisi dehşet saçtı. Uyuyan eşini ve 2 çocuğunu beylik tabancasıyla ateş ederek öldüren polis memuru aynı silahla intihar etti.

Korkutmak isterken arkadaşının ölümüne neden olmuş

Denizli’de 16 yaşındaki iş arkadaşını bıçaklayarak öldüren 17 yaşındaki genç, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Arkadaşını korkutmak için bıçağı salladığını savunan genç, pişman olduğunu belirtti.

Ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi traktörün altına kaldı

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi, devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti.

TÜM HABERLER