© Haber Acıpayam 2022

KUZUGÖBEĞİ, GELİR KAPISI OLDU

Aliveren Mahallesi sakinlerinin geçim kaynağı, kuzugöbeği (Morchella Conika) mantarı oldu. Son yağışlarla birlikte ormanlık alanda mahalle sakinleri tarafından bolca bulunan kuzugöbeğinin kilogramı, köye gelen toptancılar tarafından 60-70 liradan satılıyor.

 Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzugöbeğini günde dağlarda 2-3 saat gezerek bulduklarını ve yaş olarak sattıklarını belirten 52 yaşındaki Bayram Akay,  günde 1 kilodan fazla kuzugöbeği bulabildiklerini söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Akay “Dağlardan 35 yıldan bu yana kuzugöbeği topluyorum. Geçen yıl nisan yağmurları, istenilen seviyede olmadı. Bu yüzden, çok az kuzugöbeği bulabilmiştik. Bu yıl nisan yağmurları gecikti ama sonunda beklediğimiz yağış oldu. Güneşin çıkmasıyla birlikte bol bol kuzugöbeği çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı bulmakta zorlanmıyoruz. Günde 2-3 saat dağda dolaşarak topladığımız kuzugöbeklerini tüccarlara kilogramı 60-70 liradan satıyoruz. Böylece aile bütçemize katkı da sağlıyoruz” dedi. 
 
1 TONA YAKIN TOPLANIYOR 

2011 ve 2012 yıllarında nisan mayıs aylarında 1 tona yakın kuzugöbeği topladıklarını belirten Akay “Kuzugöbeği, nisan ve mayıs aylarında yağmurun yağmasıyla çıkar, yağmursuz havada çıkmaz. Köylerde yaşayanlar, sürekli dağda oldukları için hangi bölgede kuzugöbeği yetişir, nerede mantar olur çok iyi bilir. Onun için kuzugöbeğini bulabileceğimiz bölgelerde arama yaparız. Kuzugöbeğinin bir sonraki yıl da oluşması için köküyle birlikte sökülmemesi gerekir. İki, üç yıl önce topladığımız kuzugöbeklerini kilogramı 30 liradan satmıştık. O yıllarda kuzugöbeğinden 450 bin liraya yakın gelir elde ettik. Bizden kuzugöbeğini alan tüccarlar, bu mantarları yurt dışına ihraç ediyormuş. Bu kuzugöbekleri, pişirilip yenildiği gibi ilaç yapımında ve kozmetikte kullanılıyormuş. Mayıs ayı ortalarına kadar kuzugöbeği toplamaya devam edeceğiz. Topladığımız kuzugöbeklerini kendimiz de yiyoruz. Kuzugöbeğinin yumurtayla kavrulduğunda çok farklı bir tadı olur” dedi. 


Kaynak: Denizli Gazetesi

İlginizi Çekebilir

Kanatsız Melekler'den özel bireylere ve ailelerine moral dolu bahar kutlaması

Kanatsız Melekler Yaşam Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde özel bireyler ve aileleri unutulmaz bir gün yaşadı. Gün boyu süren etkinlikler, hem çocukların yüzünü güldürdü hem de birlik ve beraberlik duygularını güçlendirdi.

Kar yağışının ardından oluşan sis sürücülere zor anlar yaşattı

Denizli'de etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımda aksamalara neden oldu. Denizli-Antalya kara yolunun Cankurtaran ve Kazıkbeli mevkilerinde gece boyunca etkisini sürdüren kar yağışı, sabah saatlerinde şiddetini azaltsa da bölgede etkisini sürdüren sis sürücülere zor anlar yaşattı.

Denizli’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

Denizli’de geçtiğimiz hafta mevsim normalleri üzerine çıkan hava sıcaklıkları yerini kar ve soğuk havaya bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı zaman zaman ulaşımda aksamalara neden oldu.

Denizli için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada Denizli için yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m) sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini ifade ederek uyardı.

71 yaşındaki kadının organları İzmir ve Muğla’daki hastalara umut oldu

Tedavi gördüğü Denizli Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen ve 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden 71 yaşındaki Zümbül Gezgiç’in 2 böbreği ve karaciğeri alınarak İzmir ve Muğla’da organ bekleyen hastalara gönderildi.

Birlikte alkol alan iki arkadaşın kavgasında kan aktı: 1 ölü

Denizli’de birlikte alkol alan iki arkadaşın arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Tartışma sonucu 62 yaşındaki adam arkadaşı tarafından silahla öldürüldü.

TÜM HABERLER