© Haber Acıpayam 2022

KUZUGÖBEĞİ, GELİR KAPISI OLDU

Aliveren Mahallesi sakinlerinin geçim kaynağı, kuzugöbeği (Morchella Conika) mantarı oldu. Son yağışlarla birlikte ormanlık alanda mahalle sakinleri tarafından bolca bulunan kuzugöbeğinin kilogramı, köye gelen toptancılar tarafından 60-70 liradan satılıyor.

 Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzugöbeğini günde dağlarda 2-3 saat gezerek bulduklarını ve yaş olarak sattıklarını belirten 52 yaşındaki Bayram Akay,  günde 1 kilodan fazla kuzugöbeği bulabildiklerini söyledi. Kuzugöbeğinin genelde çam ağaçlarının diplerinde bulunduğunu belirten Akay “Dağlardan 35 yıldan bu yana kuzugöbeği topluyorum. Geçen yıl nisan yağmurları, istenilen seviyede olmadı. Bu yüzden, çok az kuzugöbeği bulabilmiştik. Bu yıl nisan yağmurları gecikti ama sonunda beklediğimiz yağış oldu. Güneşin çıkmasıyla birlikte bol bol kuzugöbeği çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı bulmakta zorlanmıyoruz. Günde 2-3 saat dağda dolaşarak topladığımız kuzugöbeklerini tüccarlara kilogramı 60-70 liradan satıyoruz. Böylece aile bütçemize katkı da sağlıyoruz” dedi. 
 
1 TONA YAKIN TOPLANIYOR 

2011 ve 2012 yıllarında nisan mayıs aylarında 1 tona yakın kuzugöbeği topladıklarını belirten Akay “Kuzugöbeği, nisan ve mayıs aylarında yağmurun yağmasıyla çıkar, yağmursuz havada çıkmaz. Köylerde yaşayanlar, sürekli dağda oldukları için hangi bölgede kuzugöbeği yetişir, nerede mantar olur çok iyi bilir. Onun için kuzugöbeğini bulabileceğimiz bölgelerde arama yaparız. Kuzugöbeğinin bir sonraki yıl da oluşması için köküyle birlikte sökülmemesi gerekir. İki, üç yıl önce topladığımız kuzugöbeklerini kilogramı 30 liradan satmıştık. O yıllarda kuzugöbeğinden 450 bin liraya yakın gelir elde ettik. Bizden kuzugöbeğini alan tüccarlar, bu mantarları yurt dışına ihraç ediyormuş. Bu kuzugöbekleri, pişirilip yenildiği gibi ilaç yapımında ve kozmetikte kullanılıyormuş. Mayıs ayı ortalarına kadar kuzugöbeği toplamaya devam edeceğiz. Topladığımız kuzugöbeklerini kendimiz de yiyoruz. Kuzugöbeğinin yumurtayla kavrulduğunda çok farklı bir tadı olur” dedi. 


Kaynak: Denizli Gazetesi

İlginizi Çekebilir

Tarlaya uçan otomobilde anne hayatını kaybetti, eşi ve çocuğu yaralandı

Denizli’de kontrolden çıkarak tarlaya savrulan otomobilde 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Denizli’de bayramda 3 gün ekmek üretilmeyecek

Denizli’de Ramazan Bayramı süresince ekmek üretimine ara verilecek. Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, yaptığı açıklamada bayram boyunca fırın çalışanlarının dinlenebilmesi ve aileleriyle vakit geçirebilmesi amacıyla önemli bir karar alındığını duyurdu

Denizli Acil Durum Hastanesine ulaşım altyapısı tamamlandı

Merkezefendi ilçesi Karahasanlı Mahallesi’nde yapımı süren Acil Durum Hastanesi için bağlantı yolları tamamlanarak hizmete hazır hale getirildi. Bölgede gerçekleştirilen çalışmalarla ulaşım daha güvenli ve konforlu bir yapıya kavuştu.

Buldan’da 5.1'lik depremin ardından bazı işletmelerde hasar meydana geldi

Denizli’nin Buldan ilçesinde bu sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde bazı işletmelerde hasara neden oldu. Bölgede ekiplerin yoğun güvenlik önlemleri alırken, saha çalışmalarını sürdürdüğünü bildirildi.

Buldan’daki depremin ardından 1 saatte 32 artçı sarsıntı gerçekleşti

Denizli’nin Buldan ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından ilk 1 saat içerisinde 35 artçı deprem kaydedildi. Artçı sarsıntıların en büyüğünün 3.5 olduğu bildirildi.

Denizli-Serinhisar karayolunda 2 araç takla attı; 5 yaralı

Denizli-Serinhisar karayolunda meydana gelen kazada bir aracın refüjdeki aydınlatma direğine çarpması sonucu iki araç takla attı. Kazada biri çocuk olmak üzere 5 kişi yaralandı.

TÜM HABERLER