© Haber Acıpayam 2022

Kök hücre bağışı için sıraya girdiler

Denizli’de gerçekleştirilen kök hücre bağışı etkinliğinde kan örneği vermek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. PAÜ Hastanelerinde gerçekleştirilen etkinlikte, kök hücre için banka oluşturulmak istendiği belirtildi.

 Denizli’de gerçekleştirilen kök hücre bağışı etkinliğinde kan örneği vermek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. PAÜ Hastanelerinde gerçekleştirilen etkinlikte, kök hücre için banka oluşturulmak istendiği belirtildi. 
Pamukkale Üniversitesi öncülüğünde ve Kızılay’ın desteğiyle gerçekleşen etkinlikte çocukluk çağındaki kanser vakalarında birinci sırada yer alan lösemiye ve yetişkinlerdeki kan ile ilgili hastalıklara karşı umut olmak isteyen vatandaşlar kan örneği verdi. PAÜ Hastanelerinde gerçekleştirilen etkinlikte, üniversite öğrencileri ve hastaneye gelen vatandaşlar kan örneği vermek için sıraya girdi. Üniversite toplulukları kan vermek için uzun kuyruklar oluşturdu. 

"Kendi bankamızın çok kuvvetli olmasını bekliyoruz" 
Kök hücre konusunda ülke olarak banka oluşturulması gerektiğini belirten Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Güler, "Her ne kadar kemoterapiler hastanın iyileşmesi için verilse bile kemoterapiler sırasında oluşan hücre düşüklükleri enfeksiyonlara neden oluyorlar. Hücreyi düşürmek zorundayız çünkü zararlı hücrede var. Hastanın ölme riski de artıyor. Yani bu durumda hasta kök hücre nakli beklerken hastalığı tekrarlamasın diye aldığı kemoterapiler sırasında ölüm ve kayıp yaşanıyor. Bu yüzden kök hücrenin önce akraba taraması, yoksa Türkiye ve uluslararası bankaya başvurusu aynı anda yapılıyor. Türkiye’de bulunursa işler daha kolay olacak çünkü donör en fazla birkaç il ötemizde olacak. Ama dünyanın çeşitli yerlerinden de bulduğumuz da oluyor bulmadığımız da. Yazışmaların uzamaması gerekiyor. Yine onlar da hızlı şekilde yapılıyor ama elimizin altında olması daha iyi olur, nüfus olarak kalabalığız. Yardımsever bir ülkeyiz. O yüzden kendi bankamızın çok kuvvetli olmasını bekliyoruz" dedi. 

"Türkiye’den bulamadığımız vakalarımız da var" 
Kök hücre alımı sırasında dönora bir zarar verilmediğini aktaran Güler, "Donör geldiğinde kriterler uygunsa hasta da hazırlığı yapıldıktan sonra kök hücre bir cihaz eşliğinde alınıyor. Hastaya bir zararı yok. Hasta televizyon seyrederken de yapılabilir. Bazen kök hücrelerin toplanması için hastaya zararı olmayan kemik iliğini tetikleyici ama donöre zararı olmayan bir ilaç veriyoruz. Yani anlaşılan donör açısından bir sıkıntı yok. Donör bulma konusunda yurt dışı ihtiyacımız gereğinden fazla oluyor. Türkiye'den bulamadığımız vakalarımız da var" diye konuştu. 

İlginizi Çekebilir

Alevlerin arasında karnını doyuran ormancılardan duygulandıran dua

Orman yangınını söndürme çalışmalarına destek için Bursa'ya giden ve alevlerin arasında karınlarını doyuran Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, her akşam yemeğinden sonra yaptıkları dua duygusal anlar yaşattı.

Motosikletle takip ettikleri şahsa kurşun yağdırdılar... Silahlı saldırı anı kamerada

Denizli'de arızalı aracını almak için tamirhaneye gelen şahsı, motosikletle takip ederek kurşun yağdıran saldırganlar İzmir'de yakalandı. Tetikçi oldukları iddia edilen iki şüpheli ve onlara yardım eden sürücü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesi çevreci ve güvenilir enerjiyle buluşacak

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesinin ısınma ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak doğalgaz sözleşmesi imzalandı.

Polis, uyuyan eşini ve 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihar etti

Şırnak’tan eşinin ve çocuklarının kaldığı Denizli’deki kayınvalidesinin evine izne gelen çevik kuvvet polisi dehşet saçtı. Uyuyan eşini ve 2 çocuğunu beylik tabancasıyla ateş ederek öldüren polis memuru aynı silahla intihar etti.

Korkutmak isterken arkadaşının ölümüne neden olmuş

Denizli’de 16 yaşındaki iş arkadaşını bıçaklayarak öldüren 17 yaşındaki genç, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Arkadaşını korkutmak için bıçağı salladığını savunan genç, pişman olduğunu belirtti.

Ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi traktörün altına kaldı

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi, devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti.

TÜM HABERLER