LAODİKYA’DA 7 YILDA 2 BİN 300 ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
ACIPAYAMDenizli Büyükşehir Belediyesi, 19 Ağustos 2008'de işletmesini üstlendiği Laodikya Antik Kenti’nde 7 yılda 2 bin 300 eserin gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı.
Antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle toprak altında bekleyen tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını gösteren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Laodikya Antik Kenti kazı ve işletme sorumluluğunu almasının 7. yıl gururunu yaşıyor. 19 Ağustos 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Laodikya, bu tarihten itibaren hızlı bir yükselişe geçti. Geçmişte yetersiz bütçesi nedeniyle yılda 2-3 ay kazı çalışması yapılan Laodikya Antik Kenti'nde 7 yıldır hiçbir kaynak sıkıntısı yaşanmadı ve çalışmalar hiç durmadı.
TÜM DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından kazı çalışması sürdürülen antik kentte gün yüzüne çıkarılan eserler tüm dünyanın dikkatini de çekmeyi başardı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile sürekli kazı ve restorasyon çalışması yapılan, bu şekilde yaşayan bir antik kent haline dönüştürülen Laodikya'nın bu hızlı yükselişi UNESCO'nun da dikkatini çekti. Antik kent 2 yıl önce UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya'nın Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiği günün antik kentler açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi'nin Laodikya'da hayata geçirdiği projenin Türkiye'ye örnek olduğunu kaydeden Başkan Zolan, "Laodikya'nın bugünlere gelmesinde çok büyük katkıları olan dönemin Belediye Başkanı ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci'ye verdiği tüm emekler için teşekkür ediyorum. Allah kendisinden razı olsun" dedi. Geride kalan 7 yılda antik kentteki kazı ve restorasyon çalışmalarında büyük aşama kaydedildiğini işaret eden Başkan Zolan, "Asırlardır toprak altında bekleyen tarihi değerlerimizin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladık. Tarihi değerlerimizi insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz" diyerek, antik kentte kısa sürede çok büyük mesafelerin alındığına dikkat çekti.
Laodikya'nın Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildiğini hatırlatan Başkan Zolan, "Laodikya'nın Pamukkale’den sonra Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yerini alacağına inancımız tam. Geçtiğimiz 7 yılda olduğu gibi bundan sonra da Laodikya’ya desteğimiz artarak sürecek. Bir taraftan Türkiye'de bir ilki başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken diğer taraftan binlerce yıl önce kurulan bir medeniyetin gün yüzüne çıkan değerlerini ortaya koymanın heyecanını yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Memleketine dönerken kazada ölen yaşlı adam son yolcuğuna uğurlandı
Muğla'nın Dalaman ilçesinden memleketi Acıpayam'a giderken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden yaşlı adam, düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Mantar toplamaya gidip kaybolan dağcıyı arama çalışmaları 6 gündür devam ediyor
Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki evinden mantar toplamak için yaylaya giden 70 yaşındaki dağcıdan 29 Nisan Salı gününden beri haber alınamıyor. AKUT ve gönüllü kuruluşların 6 gündür bölgede yaptıkları çalışmalarda herhangi bir ize rastlayamadı ve arama çalışmaları devam ediyor.
Kaza maliyeti nedeniyle bunalıma giren yaşlı adam 6 aylık yaşam mücadelesini kaybetti
Denizli'nin Kale ilçesinde karıştığı bir trafik kazası nedeniyle 100 bin lira ödemesine karar verilen yaşlı adam, borcu ödemeyeceğini düşünerek kireç çözücü içti
Vahşeti yaşayan 2 yaşındaki bebek hastanelik oldu
Denizli'de annesinin erkek arkadaşı tarafından dövüldüğü iddia edilen 2 yaşındaki bebek, vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Hayati tehlikesi bulunan bebek tedavi altına alındı.
Trafikte akrobatik hareketler yapan motosikletliye 86 bin lira ceza kesildi
Denizli’de akrobatik hareketler yaparak trafiğe tehlikeye atan ehliyetsiz motosiklet sürücüsüne, emniyet ekipleri tarafından 86 Bin TL’lik cezai işlem uygulandı.
Yağışlı hava ve sürat, kazayı beraberinde getirdi: 1’i ağır 8 yaralı
Denizli’de yağışlı hava ve sürat nedeniyle meydana gelen kazada 3 araç birbirine girdi. 2 aracın kullanılamaz hale geldiği kazada 1’i ağır 8 kişi yaralandı.