© Haber Acıpayam 2022

O çocuklar, okulda daha uyumlu

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, anaokulu ve kreş eğitimi alan çocuklar için okula uyumun daha kolay olduğunu ancak ilkokul döneminin çocuğun hayatın gerçek beklenti ve kuralları ile karşılaştığı dönem olduğu için zorlanıldığını söyledi.

 Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, anaokulu ve kreş eğitimi alan çocuklar için okula uyumun daha kolay olduğunu ancak ilkokul döneminin çocuğun hayatın gerçek beklenti ve kuralları ile karşılaştığı dönem olduğu için zorlanıldığını söyledi.Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Aktaş Terzioğlu, eğitim - öğretim yılının başlamasıyla özellikle ilkokula başlayan çocuklarda sık görülen okul korkusunu yenme ve çocuğa evde ders çalıştırma, ödev yaptırma da yaşanan gerginlikler ile ilgili ailelere uyarı ve önerilerde bulundu. Terzioğlu: “İlkokul, kuralların olduğu, sessiz durulması gereken, anlatılanların öğrenilmesi ve evde ödev yapılması gereken bir yerdir. Bu aşamaya gelen çocuğun bunların tümünü yapacak yetenekleri gelişmiş olmalıdır. Okul öncesi eğitim almayan çocuklarda bu adım daha zor olabilmektedir. Okullar açıldığında bazı çocuklar okula gitmek istemeyecek bazı çocuklar anneleri de onlarla kalsın isteyecek, ağlayacaklardır. Okul korkusu ya da ayrılma kaygısı olarak tanımladığımız bu durum ders başarısını etkileyen bir sorundur. Özellikle de çocuğun tüm gereksinimlerini karşılayan aşırı kaygılı, bağımsızlığını desteklemeyen ebeveyn tutumlarında, okula gitme gibi bir ayrılık hem ebeveynde hem de çocukta bir kaygı doğurmaktadır. Çocukların %5’inde bu durum uzman desteği gerektirecek yoğunlukta olmaktadır. Okula gitmek istememe ve okuldan kaçma, okul korkusu dışında psikoz, depresyon, davranış bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu olan çocuklarda da görülebilmektedir bu nedenle ayırıcı tanı önemlidir. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların bir kısmında yerinde, sırasında oturmakta zorluk, sürekli hareket etme isteği gözükebilir. Bu çocuklar öğretmenin komutlarına ve kurallarına uymakta da zorlanmaktadırlar. Diğer öğrencilerin dikkatini dağıtarak dersin verimini düşürebilirler. Çocukların bir kısmında birkaç hafta içinde okula uyum sağlanır ve bu sorun devam etmez ancak bazı çocuklarda hareketlilik, dürtüsellik ve dikkat sorunları gözlenmeye devam edebilir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Önüne kıran otomobile çarpan motosikletli işadamı hayatını kaybetti

Denizli’de aynı istikamette seyir halinde olan ve dönüş için ani manevra yapan otomobile çarpan motosikletli işadamı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İşadamının yola düşüp metrelerce savrulduğu kaza anı ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı.

Tır, kırmızı ışıkta bekleyen otobüs ve otomobile çarptı: 6 yaralı

Denizli’nin Tavas ilçesinde kırmızı ışıkta bekleyen otobüs ve otomobile tırın çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 6 kişi yaralandı.

Memleketine dönerken kazada ölen yaşlı adam son yolcuğuna uğurlandı

Muğla'nın Dalaman ilçesinden memleketi Acıpayam'a giderken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden yaşlı adam, düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Mantar toplamaya gidip kaybolan dağcıyı arama çalışmaları 6 gündür devam ediyor

Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki evinden mantar toplamak için yaylaya giden 70 yaşındaki dağcıdan 29 Nisan Salı gününden beri haber alınamıyor. AKUT ve gönüllü kuruluşların 6 gündür bölgede yaptıkları çalışmalarda herhangi bir ize rastlayamadı ve arama çalışmaları devam ediyor.

Kaza maliyeti nedeniyle bunalıma giren yaşlı adam 6 aylık yaşam mücadelesini kaybetti

Denizli'nin Kale ilçesinde karıştığı bir trafik kazası nedeniyle 100 bin lira ödemesine karar verilen yaşlı adam, borcu ödemeyeceğini düşünerek kireç çözücü içti

Vahşeti yaşayan 2 yaşındaki bebek hastanelik oldu

Denizli'de annesinin erkek arkadaşı tarafından dövüldüğü iddia edilen 2 yaşındaki bebek, vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Hayati tehlikesi bulunan bebek tedavi altına alındı.

TÜM HABERLER