PAMUKKALE'DE DEMİR ÇAĞ DÖNEMİNE AİT PİŞMİŞ TOPRAK KAPLAR BULUNDU
ACIPAYAMUNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale'de M.Ö 7-8. yüzyıla tarihlenen pişmiş toprak kaplar bulundu.
Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Denizli Valisi Şükrü Kocatepe'ye bilgi verdi. Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, alanda yaptıkları inceleme sırasında yaklaşık 1 metre genişliğinde, 10 santimetre kalınlığında yanmış bir tabaka tespit edildiğini söyleyerek, "Alanın çevresi basit taş sırası ile çevrelenmiş. Taşların ve çıkan kapların yanık olması sebebiyle ilk bakışta bir ocak izlenimi ortaya çıkıyor. Alanda yapılan temizlik sırasında çömlek formlu pişmiş toprak bir kabın taşın altında olduğunu tespit ettik. Alanın inşaat sahası olması sebebiyle kültür varlığının zarar görmemesi amacıyla pişmiş toprak çömleğin etrafı açılarak çıkarıldı. Üzerindeki taşın baskısıyla kırılmış olan çömleğin içinden de iki adet pişmiş toprak kap çıkarıldı. Bu nedenle gerek alanın inşaat alanı olması gerekse kültür varlıklarının Antik Kentin tarihi açısından önemi göz önüne alınarak durum Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bildirildi" dedi.
Alanda kazı çalışmalarında genel olarak Demir Çağ mimarisini yansıtan duvar kalıntılarına ve mekan içinde sıkıştırılmış toprak taban üzerinde 11 adet taş ve tuğla ile oluşturulmuş ocak yapılarının tespit edildiğini anlatan Baysal, "Ocak yapılarından iki tanesinin içinde çömlek bulundu. Günlük kullanıma yönelik olduğu anlaşılan çömlekler içerisinde kemik parçalarına da rastlanıldı. Tek bir ocak içerisinden iki adet bronz obje bulundu. Mekanlara genel olarak bakıldığında mimarinin yuvarlak formda olduğu göze çarpmaktadır. Ocakların sığ ve birbirine yakın olması adak ya da sunuya yönelik bir Kült Alanını çağrıştırmaktadır. Bu çalışmalar sırasında kazı alanının batı yönünde yuvarlak mekan oluşturan duvarın yıkıntı temizliği sırasında taşların kaldırılması sonucu dört tarafı taşlarla çevrilerek özel bir mekan oluşturulan alanda pişmiş toprak çömlek ele geçirilmiştir. Bu çömlek tama yakın olup, az miktarda kırık ve eksiklikler mevcuttur. Kazı çalışmaları doğu batı yönünde devam etmekte olup, çalışmalar sırasında halen mekanların devamlılığı görülmektedir. Genel olarak pişmiş toprak kaplara ve ortaya çıkan seramik parçalarına bakıldığında M.Ö. 7-8 yüzyıla tarihlenmektedir. Gerek mimari kalıntılar gerekse ortaya çıkan kültür varlıkları, Hierapolis Antik Kentinin bugüne kadar ortaya çıkmamış bir dönemini yansıtması bakımından büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kaydetti.
Denizli Valisi Şükrü Kocatepe ise birçok medeniyete ev sahipliği yapan Pamukkale'nin, bağrında bilim dünyasına ışık tutacak önemli eserleri barındırdığını belirterek, "Hierapolis Antik Kenti başta olmak üzere bölgemizde yapılan kazı çalışmaları dikkatle takip ediliyor. Kuzey Kapı bölgesinde yapılan karşılama merkezi inşaatı kazısı sırasında önemli bir alan daha tespit edildi. Bu alandaki çalışmalar bilim insanlarımıza da geçmiş tarih ile ilgili bilgi sunacak ve çalışmalarda ışık tutacak. Buradaki kazı verilen bilgilerde de söylendiği gibi çok önemli ipuçları, bilgiler verecek ve tarihe ışık tutacak. Kazı çalışmalarını arkadaşlarımız dikkatli ve titiz bir şekilde sürdürüyorlar" dedi.
İlginizi Çekebilir
Boşandığı eşinin sokak ortasında boğazı kesen eski kocaya müebbet talebi
Denizli'de boşandığı eski eşinin sokak ortasında boğazını keserek öldürülen, erkek arkadaşının ise şah damarını kesen eski koca hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Cinayetin güvenlik kamerası kayıtlarının izlendiği ilk duruşmada, zanlı kendini "Kendimi kaybettim" sözleriyle savundu.
Denizlili Lösemi tedavisi gören çocukların yeni yıl hayalleri gerçeğe dönüşüyor
LÖSEV, lösemi ve kanser tedavisi gören çocukların yeni yıl dileklerini gerçeğe dönüştürmek amacıyla "Dilek Topla Benim İçin" kampanyasını hayata geçiriyor. Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yürütülen kampanya için ve bu yıl Denizli’de açılan ofisin de kutlamasını kapsayan anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.
Denizlili 3 firma bakanlığın ifşa listesine girdi
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı son denetim sonuçlarında Denizli'den 3 firma yer aldı. Yapılan kontrollerde, takviye edici gıdalarda ilaç etken maddesi ile piliç sucuk ürünlerinde mevzuata aykırı içerik kullanımı tespit edildi.
Denizli’de piyasa değeri 3 milyon TL olan kaçak mala el konuldu
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen kaçakçılıkla mücadele operasyonu sonucunda yaklaşık piyasa değeri 3 milyon TL olan otomobil parçası ele geçirildi.
Servis şoförünün dikkati faciayı önledi, işçiler saniyelerle yanmaktan kurtuldu
Denizli’de Organize Sanayi Bölgesindeki bir firmanın işçilerini taşaıyan servis şoförünün dikkati faciayı önledi. Dumanları fark ederek aracı yol kenarına çeken şoförün işçileri tahliyesinin hemen ardından servis alev topuna döndü.
Karşı şerdi geçerek takla atan otomobilde 1 kişi hayatını kaybetti
Denizli'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu otomobil karşı şeride geçti. Hızla karşı şerit refüjlerini çarpan otomobil takla attı. Kazada otomobil sürücüsü hayatını kaybetti.