© Haber Acıpayam 2022

ABDden Meksikaya şu ana kadarki en büyük Covid-19 aşısı sevkiyatı

ABD’nin gönderdiği 2 milyon 395 bin 300 dozluk AstraZeneca üretimi Covid-19 aşısının Meksika’ya ulaşması ile ülkeye yapılan şu ana kadarki en büyük Covid-19 aşısı sevkiyatı gerçekleştirildi.



Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele eden Meksika’ya ABD yardım el uzattı. Meksika Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin gönderdiği 2 milyon 395 bin 300 doz AstraZeneca üretimi Covid-19 aşısının Meksika’ya ulaştığı bildirildi. Sabah saatlerinde başkent Mexico City’de bulunan Mexico City Uluslararası Havalimanı’ndan teslim alınan aşılarla birlikte ülkeye yapılan şu ana kadarki en büyük Covid-19 aşısı sevkiyatı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığının “En iyi aşı birbirimizi korumaktır” mesajı ile duyurduğu sevkiyat sonucu Meksika’nın bugüne kadar aldığı AstraZeneca Covid-19 aşılarının toplamı 15 milyon 910 bin 200’e ulaşmış oldu.



Ayrıca dün teslim alınan 585 bin Pfizer/BionNTech aşıları da dahil olmak üzere ülkeye bu hafta 6’ncı, pandeminin başından itibaren ise 100’üncü Covid-19 aşısı sevkiyatı gerçekleştirilerek toplamda 52 milyon 409 bin 595 doz aşı alındı.



Meksika Federal Hükümeti ise internet sitesinden yaptığı açıklamada, ülkede faaliyet gösteren Drugmex aşı paketleme laboratuvarının bu güne kadar 4 milyon 758 bin 200 doz CanSino ve Liomont laboratuvarının 2 milyon 564 bin 100 AstaZeneca Covid-19 aşılarını paketlemeleri sonucu toplamda 7 milyon 322 bin 300 Covid-19 aşısı paketlenerek kullanıma sunulduğunu, bugün yapılan sevkiyat ile birlikte ülkenin şu ana kadar 59 milyon 731 bin 895 doz Covid-19 aşısı almış olduğunu bildirdi.



Meksika Sağlık Bakanlığının verilerine göre, yaklaşık 127 milyon nüfuslu ülkede dün itibariyle 45 milyon 898 bin 210 doz aşı yapıldı. Ülkedeki aşılama programı şimdilik 40 yaşın üzerindeki vatandaşları, hamile kadınları, sağlık ve eğitim personeli ile ayrıca ABD sınırının yeniden açılması planı dahilinde Baja California eyaletindeki 18 yaş üstü tüm nüfusu kapsıyor.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER