© Haber Acıpayam 2022

Aşırı terlemeye 1 saatte çözüm

Aşırı terlemenin hem kadın hem de erkekler için büyük sıkıntılara sebebiyet verdiğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, “1 saat kadar süren kapalı ameliyatla, el ve koltuk altında meydana gelen aşırı terleme ortadan kaldırılabiliyor” dedi.


Doğal terlemeler dışında insanın genel veya bölgesel olarak aşırı terlemesine hiperhidrozis dendiğini açıklayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, hem ilaçla hem de cerrahiyle bu sıkıntının ortadan kaldırılabildiğini söyledi. Bölgesel hiperhidrozisinaşırı terlemenin en sık görülen tipi olduğunu kaydeden Dr. Çolak, “Bu tablo, kişinin ruhî durumunu kötü yönde etkiliyor, sosyal hayatını engelliyor, kıyafet seçimini belirliyor veya okul/iş verimini düşürüyorsa tedavi edilmelidir. Tedavi seçenekleri arasında deri yüzeyine sürülen ilaçlar, iyontoforez, botulinum toksin (botoks) enjeksiyonları, ağızdan alınan ilaçlar gibi medikal tedavilerin yanında cerrahî girişimler de yer alır. Medikal tedavilerin genellikle etkisi sınırlı ve geçicidir. Cerrahî tedavi ise kalıcı ve kesin çözüm sağlar. Medikal tedavi tüm bölgelere uygulanabilirken cerrahî tedavi ise sadece el, koltuk altı ve yüz bölgesinde aşırı terlemesi olanlarda uygulanabilir. Bu, kapalı cerrahî tekniği ile yapılan bir ameliyatdır. Cerrahî tedavinin esası, aşırı çalışarak fazla terlemeye sebep olan sinirlerin belirli seviyerlerden kesilmesi veya sinir ve dallarının klips ile sıkıştırılmasıdır. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz” diye konuştu.


Ameliyatta hastaya genel anestezi verildiğini belirten Op. Dr. Mehmet Ali Çolak, süreci şu sözlerle anlattı:


“Koltuk altından açılan 1 santim kadar küçük 1-2 delikten sokulan kamera ve küçük özel aletlerle işlem gerçekleştirilir. Kamera ile göğüs kafesinin içerisine girilmesinin ardından sinir tespit edillir ve diğer delikten girilen özel bir alet ile sinir ve dalları belirli seviyelerden serbestleştirilerek klipslenir. Göğüs kafesinin içindeki hava boşaltılarak akciğerler eski doğal haline getirilir.İşlem süresi 1 saatin altındadır. Bu işlem, günümüzde aynı seansta iki taraflı olarak uygulanmaktadır. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Operasyon sonrası hasta, 12-24 saat kadar hastanede takip edilir. Ameliyat sonrası çok az rahatsızlık verir. Deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar çok küçük bir iz bırakır. İyileşme, bir veya birkaç gün gibi kısa bir sürede olur. Hastaların çoğu 1 haftada normal çalışma düzenine döner. Ağır kalp-akciğer hastalığı olan, plevral hastalık veya akciğer ameliyatı geçiren, tedavi edilemeyen tiroit hastalığı olanlar cerrahî tedavi için uygun değildir. Bu yöntemle el terlemesinde yüzde 98, koltuk altı terlemesinde yüzde 85’in üzerinde başarılı sonuç alınmaktadır. Günümüzde aşırı terleme oranı, beklenenden daha fazladır. Tamamen sosyal ve kozmetik problem olarak kabul edilmekte olup en etkili ve kesin tedavisi cerrahîdir.”

İlginizi Çekebilir

Tabela asıldı, yakında açılacak

Aydın’ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre sonra açılacağı asılan tabela ile duyuruldu.

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

TÜM HABERLER