© Haber Acıpayam 2022

Bu belirtiler ALS hastalığının habercisi olabilir

İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını söyledi.


Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ‘21 Haziran Dünya ALS Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, ALS’de erken teşhisin; hem hastanın yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ömür süresini uzattığını belirtti.


İlerleyici bir hastalık olan ALS’nin tüm yaşlarda görülmekle birlikte, 40 ile 60 yaş aralığında daha sık rastlandığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS, beyin ve omurilikteki motor sinir nöronlarının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan, ilerleyici bir hastalıktır. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ALS hastalığının nedenleri arasında yüzde 10-15 oranlarında genetik faktörler var, fakat nedeni tam olarak bilinmemektedir. ALS’nin kesin bir tedavisi yok, sadece Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin onay verdiği bir ilaç bulunuyor. İlacın, hastalığı yavaşlatıcı ve ömür süresi üzerine de pozitif etki gösterdiği biliniyor. Hastalığın erken teşhisi ve teşhis sonrası erken tedaviye başlanması; hem hastanın yaşam kalitesini arttırıyor, hem de ömür süresini uzatıyor” dedi.


ALS hastalığının en sık belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Kas güçsüzlüğü, kol ve/veya bacaklarda güçsüzlük, yürürken tökezleme, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, ALS hastalarında görülen en temel belirtilerdir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme ve güçsüzlük varsa, nörolojik muayene büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER