© Haber Acıpayam 2022

Buğday üreticisi sezondan umduğunu bulamadı

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, hasadına başlanılan buğdayın açıklanan alım fiyatının çok altında tüccara satıldığını, bu yüzden çiftçinin buğday üretiminden vaz geçebileceğini savundu.

Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, hasadı başlanan buğdayın serbest piyasada tüccar tarafından kilogramının 5-6 liradan alınmaya başladığına dikkat çekti. Üretim maliyetinin çok altında, devletin açıkladığı alım fiyatının yarı parasına satılan buğday nedeniyle çiftçinin üretimden vazgeçebileceğini hatırlatan Hatipoğlu, “Buğday hasadının hızla devam ettiği Denizli’de, üreticilerin buğdaylarını, piyasada açıklanan fiyatların altında satıldığı görülüyor. Hasat döneminde buğday üreticilerimiz, ürünlerini devletin açıkladığı destekleme fiyatının altında, tüccara sattıkları saptanmıştır. Fiyatların değerine yükselmesi için kamunun buğday alımını hızlandırmasını istiyoruz” dedi.

Üreticinin kilogramını 7-8 liraya mal ettiği buğdayını, serbest piyasada 5-6 liradan sattığını, bu fiyatın üreticileri buğday üretmekten vazgeçirebileceğini hatırlatan Hatipoğlu, “Devletin açıkladığı alım fiyatının piyasada kabul görmesi için DİR yöntemiyle çalışan un üretim işletmelerinin iç piyasadan buğday almaları özendirilmelidir. Buğday ithaline uzun süre izin verilmeyeceği açıklanmalı. Kamu kurumları alımlarını hızlandırılmalı ve deposunda bekletebilecek üreticilere buğdayının değeri kadar faizsiz kredi verilerek satış aralığını uzata bilmelerin önü açılmalıdır. Benzeri önlemler alınmazsa, buğday fiyatlarının istenilen düzeye çıkması mümkün değildir. Üreticilerin üretmekten çıkmasına neden olur. Her şeye büyük oranda zam gelirken üretilen buğdayın 5-6 liradan satılması çiftçiyi ölüme terk etmektir, emeğe saygısızlıktır” diye konuştu.

Buğday üreticilerinin, ürünlerini değerinde satamamasının, örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu:
“Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, kooperatif altında, ya da değişik dayanışma ağları kurarak birlik olmalıdırlar. Bunu gerçekleştiremedikleri sürece, buğday da başlarına gelen, diğer ürünlerde de başlarına gelecektir. Birlikte olmanın üretmek kadar önemli olduğunu bilmelerinde yarar var”

İlginizi Çekebilir

Alevlerin arasında karnını doyuran ormancılardan duygulandıran dua

Orman yangınını söndürme çalışmalarına destek için Bursa'ya giden ve alevlerin arasında karınlarını doyuran Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, her akşam yemeğinden sonra yaptıkları dua duygusal anlar yaşattı.

Motosikletle takip ettikleri şahsa kurşun yağdırdılar... Silahlı saldırı anı kamerada

Denizli'de arızalı aracını almak için tamirhaneye gelen şahsı, motosikletle takip ederek kurşun yağdıran saldırganlar İzmir'de yakalandı. Tetikçi oldukları iddia edilen iki şüpheli ve onlara yardım eden sürücü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesi çevreci ve güvenilir enerjiyle buluşacak

Denizli Şehir Hastanesi ve Acil Durum Hastanesinin ısınma ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak doğalgaz sözleşmesi imzalandı.

Polis, uyuyan eşini ve 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihar etti

Şırnak’tan eşinin ve çocuklarının kaldığı Denizli’deki kayınvalidesinin evine izne gelen çevik kuvvet polisi dehşet saçtı. Uyuyan eşini ve 2 çocuğunu beylik tabancasıyla ateş ederek öldüren polis memuru aynı silahla intihar etti.

Korkutmak isterken arkadaşının ölümüne neden olmuş

Denizli’de 16 yaşındaki iş arkadaşını bıçaklayarak öldüren 17 yaşındaki genç, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Arkadaşını korkutmak için bıçağı salladığını savunan genç, pişman olduğunu belirtti.

Ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi traktörün altına kaldı

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde ailesiyle birlikte ormanda kesim yapan işçi, devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti.

TÜM HABERLER