© Haber Acıpayam 2022

Çarşambada ilk aşılama gerçekleşti

Kovid-19 aşılarının Samsun’un Çarşamba ilçesine gelmesiyle birlikte ilk olarak Aile Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Şevki Gülay ve sağlık çalışanları aşı oldu.


Çin’den Türkiye’ye getirilen ve illere dağıtımı gerçekleşen CoronaVac aşısı, Çarşamba İlçesi Aile Sağlığı Merkezi’nde de uygulanmaya başlandı. Aşıyı ilk yapılan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şevki Gülay, açıklamalarda bulundu. Toplum bağışıklığının kazanılması noktasında aşının gerekliliğinin altını çizen Dr. Gülay, "Daha önce benzer aşılar yaptırdığında alerjik reaksiyon yaşamış olanların bunu ifade etmeleri, doktora danışarak özellikle hastane ortamlarında yaptırmak istiyorlarsa yaptırmaları gerekebilir. Onun dışında toplumun bağışıklığının kazanılmasında neredeyse yüzde 70’inin aşı olması gerekiyor" dedi.


Kullanılan aşı hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Şevki Gülay, "Uzun zamandır bir pandemi ile uğraşıyoruz. Bu tür durumlarda bu virüsün ortadan kalkmasını beklemek hem psikolojimizi etkiler hem de sağlımızı riske atmış oluruz. Bu virüsün ne zaman ortadan kalkacağı belli değil. Virüsten ya da pandemiden kurtulmanın ilk ve en iyi yöntemi aşıdır. 2. yöntem belki tedavidir ama tedavi sürecinde elde edilecek olan ilaçların piyasaya sürülmesi ve güvenli bir şekilde kullanılması uzun zaman alacaktır. Şu anda uygulanan aşı Türkiye’ye gelmiş ve sağlık personelinden başlanarak uygulanmaya başlamıştır. Yöntem olarak 100 yıldır uygulanan bir yöntem" diye konuştu.


Çarşamba Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada ise, “Hastanemiz çalışanlarına Kovid - 19 aşısı uygulanmaya başlanmıştır. İlk olarak sağlık çalışanlarından başlanılan aşılama programında diğer öncelikli gruplar için aşılama programı ulusal basın ve medya organları ile halkımıza duyurulacaktır. Yapılacak duyurunun akabinde vatandaşlarımız tarafından MHRS üzerinden randevu oluşturulmak suretiyle sağlık kuruluşlarına başvurulabilecektir” denildi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER