© Haber Acıpayam 2022

Diş ağrısına dikkat

Trigeminal Nevraljinin genellikle hastalığın başlangıcında diş ağrısıyla karıştırıldığını söyleyen Op. Dr. Halil İbrahim Sun tedavi edilmediğinde aşırı ağrıya neden olarak hayat kalitesini çok olumsuz etkilediğini belirtti.


Halk arasında aşırı ağrıya neden olması nedeniyle ‘Delirten hastalık’ adıyla bilinen Trigeminal Nevralji hakkında açıklamalarda bulunan Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Sun, Trigeminal Nevraljinin genellikle hastalığın başlangıcında diş ağrısıyla karıştırıldığını ve tedavi edilmediğinde aşırı ağrıya neden olarak hayat kalitesini çok olumsuz etkilediğini söyledi.


“Diş ağrısıyla karıştırıp dişini çektirenler olabiliyor”


Op. Dr. Sun, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi:


“Genellikle 30 yaş üstünde görülen, yüzde elektrik çarpması tarzında, kısa süreli, tekrarlayıcı ağrılarla karakterize bir hastalıktır. Diş ağrısı ile çok karıştırılıp, birçok dişini çektirip hala ağrısı geçmediğinden yakınan hastalar, bu hastalığı tariflerken, kendilerini bulurlar. Dünyada her 100 bin kişiden 5’inde bu hastalığa rastlanmaktadır. Kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla görülüyor.”


“Delirten Hastalık” neden ortaya çıkar?


Op. Dr. Halil İbrahim Sun, “Hastalığın ana sebebi trigeminal sinirin çeşitli nedenlerle basıya uğramasıdır. Beyinde 12 çift sinir bulunmaktadır. 5. Sinir olarak tanımlanan bu Trigeminal Sinirdir. 3 dalı vardır. 1. dal alın bölgesine, 2. dal yanak bölgesine, 3. dal ise çene bölgesine gider. Bu dallar tek tek veya çoklu olarak etkilenebilirler. Bunun dışında tümörler, enfeksiyonlar, kistler, kemik anomalileri de Trigeminal Nevraljiye sebep olabilirler. Beyincik damarının sinire bası yapması ise en sık görülen sebebidir. Ağrı tipi elektrik çarpması tarzda ise, kısa ve sık şekildeyse ve diş fırçalama gibi tetikleyici faktörler varsa, ağrı noktası trigeminal sinirin yayıldığı yüz bölgesinde ise Trigeminal nevralji tanısı konulabilir.”


Trigeminal Nevraljide tedavi yöntemleri nelerdir?


“Tedavi altta yatan sebebe göre yapılmaya başlanmalıdır” diyen Op. Dr. Sun, “Yukarıdaki sebepler yoksa, öncelikle ilaç tedavisi yapılmalıdır. İlaç kullanmaya rağmen ağrılar geçmiyorsa, perkütan trigeminal sinir bloğu, seçilecek yöntemlerden biridir. Bir diğeri ise Açık cerrahidir.


Radyofrekans ile sinir bloğu yapılması, ameliyathane koşullarında hafif sedasyon eşliğinde yapılmakta olup, ağrılı bir işlem değildir. Hastanın 1 gün hastanede yatması yeterlidir. Herhangi bir kesi veya dikiş bulunmamaktadır” diye belirtti.


“89 yaşında 25 yıldır Trigeminal Nevralji hastalığı vardı”


25 yıldır ileri evre Trigeminal Nevralji ile sorunlar yaşayan bir hastayı tedavi ettiğini aktaran Op. Dr. Halil İbrahim Sun, hastanın tedaviden 2-3 saat sonra hiçbir şikayetinin kalmadığını belirterek şunları söyledi: “89 yaşındaki ŞD, yaklaşık 25 yıldır, yüzünde elektrik çarpması şeklinde ağrı olması şikâyetiyle başvurdu. Ağzında hiç diş bulunmuyordu. Medikal tedaviye yanıt alamamıştı. Hastanemizde kendisine Perkütan Trigeminal Sinir Bloğu için radyofrekans ile termokoagülasyon uyguladık. Tedaviden 2-3 saat sonra şikâyetlerinin kalmadığını iletti. Hayat kalitesini çok olumsuz etkileyen bu hastalıktan şüphelenen herkesin Beyin ve Sinir hastalıklarına muayene olmasını öneriyorum.”

İlginizi Çekebilir

Tabela asıldı, yakında açılacak

Aydın’ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre sonra açılacağı asılan tabela ile duyuruldu.

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

TÜM HABERLER