Diyetisyen İlayda Kuzucu: “Ramazan ayından sonra metabolizmamızı hızlandırmalıyız”
ACIPAYAMRamazan ayı sonrasında vatandaşların nasıl beslenmesi gerektiği hakkında açıklama yapan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Diyetisyeni İlayda Kuzucu, “Tutulan oruçlardan sonra metabolizmamız yavaşladı. Ramazan ayından sonra metabolizmamızı hızlandırmalıyız” dedi.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tutulan oruçlardan sonra kilo problemi yaşayan vatandaşların doğru beslenmesi hakkında Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Diyetisyeni İlayda Kuzucu açıklamalarda bulundu. Uzun süre aç kalındıktan sonra metabolizmanın yavaşladığını belirten Kuzucu, “Ramazan ayıyla beraber metabolizma düzeyimiz yavaşladı. Belirli bir düzenimiz vardı. Bu nedenle metabolizma hızımızı arttırmamız gerekecek. Antioksidan özellikli meyveleri diyetimize ilave edeceğiz. Su tüketimini arttırmamız gerekecek. Çünkü ramazan orucuyla beraber su tüketiminde de belirli miktarda kısıtlamamız vardı. Günlük yaklaşık 3 litreye kadar sıvı tüketimi alınması hedefliyoruz. Bu sıvı tüketimi bitki çayları, maden suları, olabildiğince az kalorili ve şekersiz sıvıların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
“'Kilo almaya yatkın bir dönemdeyiz”
Oruç döneminden sonra öğünlerin artacağından dolayı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kuzucu, şu tavsiyelerde bulundu:
“Özellikle oruçla beraber uzun süreli bir açlık sürecimiz vardı. Bu açlık sürecinde vücudumuzda salgılanan ghrelin hormonu dediğimiz bir açlık hormonu var. Bu açlık hormonu vücut yağ ve karbonat değerlerini biraz daha dengeye getirip, iştahı arttırmaya yönelik bir hormon. Ramazan ayında ghrelin hormonu belirli bir seviyeye ulaşmış olduğundan ve porsiyon miktarlarında artış olabileceği için biraz kilo almaya yatkın dönemdeyiz. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bir diğer önemli etken ise kan şekerini dengelemek olacak. Bayram ile beraber şeker ve şerbetli tatlı tüketimi ile birlikte biraz daha kan şekeri dengesini sağlamamız gerekecek. Belirli miktarlarda karbonat grubundan tüketecekseniz yarım porsiyon olmasına dikkat edebilirsiniz. Özellikle ramazan bayramı sürecinde çok şerbetli, yoğun tatlılardan ziyade sütlü tatlılar ve meyve tüketimi ile destekleyebilirsiniz.”
İlginizi Çekebilir
Denizli’ye kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar nedeniyle sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama uyarısında bulundu.
Denizli’de üç aracın karıştığı kazada 1 kişi ağır yaralandı
Denizli’de üç aracın kavşakta çarpıştığı kazada bir kişi ağır yaralandı.
Kereste makinesinden fırlayan parça işçinin ölümüne neden oldu
Denizli'de kereste fabrikasında arızalanan makineden fırlayan kereste kafasına çapan işçi yaşamını yitirdi.
Sosyal medyada tanıştığı mobilya ustasını öldüren genç tutuklandı
Denizli’de 3 çocuk babası mobilya imalatçısının kamyonetinde bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyetteki sorgusunda susma hakkını kullanan zanlı tutuklandı.
Denizli sağlık camiasının acı kaybı
Denizli’nin göz sağlığında dünyaca tanınan ismi olan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. Volkan Yaylalı hayatını kaybetti.
Yalnız yaşayan işitme engelli vatandaş evinde ölü bulundu
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yalnız yaşayan işitme engelli adamın yakınlarının iki gündür kendisinden haber alamaması üzerine evinde girilen evinde cansız bedeni bulundu.