© Haber Acıpayam 2022

Erkek kısırlığına neden olan bir mutasyon bulundu

İngiltere’nin Nature Dergisinde 10 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre sperm üretiminde yer alan genlerdeki mutasyonlar erkeklerde potansiyel bir kısırlık nedeni olarak bulundu. Konuyla ilgili dünya genelindeki bilimsel çalışmalarla yakından ilgilenen Embriyolog Turgay Barut, İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi ve Hollanda’da bulunan Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan çalışmalar sonucu erkek kısırlığına neden ola mutasyon bulunduğunu belirtti.


Konuyla ilgili açıklama yapan Embriyolog Turgay Barut, daha önce fareler üzerinde yapılan ve çalışmalarda kısırlığa ciddi bir neden olarak gösterilen ve RDM5 adı verilen mutasyonun bu defa insanlar üzerinde incelendiğini kaydetti. Bu çalışmada farklı bir erkek istatistiksel analizinin mevcut veri setlerinin daha ileri bir analizinde, 2 bin 506 kısır erkekten 7 kişide bu RDM5 genini etkileyen altı farklı mutasyon tanımlandığını kaydeden Embriyolog Turgay Barut, yapılan analizde 5 bin 784 kısır olmayan erkekte mutasyonlardan hiçbirinin bulunamadığını belirtti.


De novo mutasyonlar olarak tanımlanan mutasyonların anne-baba adaylarının üreme hücrelerinde veya embriyo gelişiminin erken döneminde meydana gelen ve oluşacak embriyonun ebeveynlerini bireysel olarak etkilemeyen genetik değişiklikler olduğunu kaydeden Emriyolog Turgay Barut, “Sperm sayısı düşük olan veya hiç spermi olmayan erkekler üzerinde yapılan genetik bir çalışmada kısırlık sorunlarının nedeni olabilecek bu tür 29 mutasyon tespit edildi. ingiltere’deki Newcastle Üniversitesi ve Hollanda’da bulunan Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, bunun nedeni tanımlanamayan kısır erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ının bazılarına yanıt sağlayabileceğini söylediler. Bu, erkek kısırlığının nedenlerini anlamamızda gerçek bir paradigmasal yön değiştirmedir” diye konuştu.


Newcastle Üniversitesi Biyolojik Bilimler Enstitüsü Dekanı Profesör Joris Veltman’ın bu yönde “Genetik çalışmaların çoğu, her iki ebeveynin de bir gendeki mutasyonun taşıyıcısı olduğu ve oğul bireylerde her iki mutasyona uğramış kopyayı aldığında kısırlığın meydana geldiği, çekinik kalıtsal kısırlık nedenlerine bakar” şeklinde açıklaması olduğunu kaydeden Embriyolog Turgay Barut, şu anda kısır erkeklerin çoğunluğunun yaşanan bu problemin altında yatan asıl nedenin anlaşılamadığını belirtti.


Profesör Veltman’ın konuyla ilgili “Eğer genetik tanı yapılırsa erkek kısırlığına ait problemleri ve tüp bebek tedavisinde bazı kısırlık problemi yaşayan erkeklerin neden hala sperm üretimi yapabildiğini ve bu sperm hücrelerinin tedavide başarılı bir şekilde kullanılabildiğini daha iyi anlayabiliriz” ifadelerini kullandığını kaydeden Embriylog Turgay Barut, “Kısırlık problemini tamamen çözebilmek için henüz çok kısıtlı bilgilere sahip olduğumuzu, özellikle genetik ve moleküler düzeyde üreme biyolojisinin sağlıklı çalışmasına engel olabilecek çok sayıda cevaplanmayı bekleyen sorular olduğu bir gerçektir. Bu bilgiler ışığında tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere danışmanlık verilmesi sürecinde gebelik için en iyi tedavi seçeneğini sunmada uygun alternatiflerin sağlanabilmesi gelecekte daha mümkün olabileceği görülmektedir” dedi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER