© Haber Acıpayam 2022

Flor diş çürüklerini yüzde 20 ile 40 arasında engelliyor

Vatandaşlarda flor hakkında çok fazla kafa karışıklığı olduğunu belirten Dr. Yıldırım Erdoğan, “Eğer flora doygun dişleriniz varsa diş çürüğü deneyimi yaşama ihtimaliniz oldukça azalıyor” dedi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Erdoğan, flor hakkında bilinmeyenleri anlattı. Florun dişte çürümenin önüne geçtiğini belirten Dr. Erdoğan, yan etkisinin de olmadığını ifade etti. Erdoğan, “Flor bir halojen, insan vücudunda da bulunuyor. Dünya yüzeyindeki kayalarda, jeotermal sularda, kaplıcalarda yüksek oranda mevcut olan bir element. Toplumda flor ile ilgili, zarar verdiği ya da uzun dönemli sağlık sorunlarına yol açtığı yönünde bir bakış açısı var. Yapılan çalışmalar ağız sağlığı için kullanılan miktarların ciddi bir yan etkisi olmadığını söylüyor. Flor ağız içinde zararlı mikroorganizmaların sayısını azaltıyor ve dişlerin yapısına katılarak çürüğe karşı dirençli hale getiriyor. Eğer flora doygun dişleriniz varsa diş çürüğü deneyimi yaşama ihtimaliniz azalıyor. Dolayısıyla diş macunun florlu kullanılması dişi uzun süreli koruma açısından önemli” dedi.

“Aileler flora izin vermiyor”
Ailelerin flora karşı ön yargılı davrandığını belirten Dr. Erdoğan, “ Sağlık Bakanlığı’nın anasınıfı öğrencilerinden başlayarak periyodik olarak flor vernik uyguladığı bir program var. Konuştuğumuz öğretmenlerden, ebeveynlerin sınıflarda flor uygulama iznini büyük oranda vermediğini duyuyoruz. Yüzde 80-90 oranlarında izin verilmeyen sınıflar var, bu hatalı bir yaklaşım. Şu an ki kanıtlara göre flor vernik uygulanması çürük sayısını yüzde 30 civarında azaltmaktadır. 1950’li yıllardan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde içme sularının florlanmasından sonra diş çürüklerinin yüzde 60 civarında azaldığını gösteren çalışmalar var. Tabii ki bu azalmada diş doktoru sayısının artması, teknolojinin ilerlemesi, uygulanan halk sağlığı programları ve ağız diş sağlığı eğitimlerinin de payı var. Yine de flor, diş çürüğünü önlemede basit, etkili ve ucuz bir yöntem olarak geçtiğimiz yüzyılın en önemli halk sağlığı hareketlerinden biri” dedi.

İlginizi Çekebilir

Denizli’de Üniversite Hastanesine Aile Hekimliğinden MHRS randevu hizmeti başladı

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, aile hekimlerinden MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden Pamukkale Üniversitesi Hastanesine randevu alınabilmesinin başladığını duyurdu.

Denizli'de yanan 4 bin 108 hektar orman sahasında 2,5 milyon fidan yeşerecek

Denizli'den bu yıl meydana gelen orman yangınlarına ilişkin detaylı bilgilendirme toplantısı gerçekleştiren Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Köle, Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında meydana gelen 82 yangında hasar gören 4 bin 108 hektarlık alanda 2 milyon 556 bin 674 fidan dikileceğini vurguladı.

Beyaz cennet Pamukkale için karanlık tablo

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Pamukkale'yi var eden termal su kaynaklarının üçte birine düşmesi, beyaz cennetin her yıl milyonlarca turisti ağırlayan travertenlerini kararma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Yetkililere çağrıda bulunan turizmciler, termal kaynak tasarrufu ve Karahayıt'a özgü kızıl suyun korunması için tesislere doğalgaz verilmesini talep etti.

Sokak ortasında yaşanan bıçaklı kavgada dehşet anları

Denizli'de iki grup arasında sokak ortasında yaşanan bıçaklı kavgada dehşet anları yaşandı. Motosikletine çarpılarak, iki kişi tarafından yere düşürülen şahsın sırtına bıçak saplandı. Kavgada üç kişi yaralandı.

Grip aşısı zamanı geldi: Kimler ne zaman ve neden yaptırmalı

Grip ve influenza vakalarında artışların başladığı son günlerde grip aşısı uyarısı yapan Denizli Özel Egekent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ramazan Kenan Arıcan, "Erken aşılama ile mevsimsel dalgaya karşı güçlü bir kalkan oluşturabiliriz" dedi.

Nişan eğlencesinde sandalyeler havada uçuştu: 6 yaralı

Denizli’nin Buldan ilçesinde düzenlenen nişan eğlencesince kız ve oğlan evi arasında çıkan oynama kavgasında altı kişi yaralandı.

TÜM HABERLER