© Haber Acıpayam 2022

Gençlerin hurmaya olan ilgisi arttı, hurma tüketimi 12 aya yayıldı

Sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilen ve faydaları saymakla bitmeyen hurma sadece ramazan aylarında tüketilen bir meyve olmaktan çıkıp yılın 12 ayı tüketilmeye başlandı. Özellikle gençlerin hurmaya olan ilgisinin artması ile Türkiye?de bir zamanlar sadece ramazan ayında tüketilen hurmanın yılın 12 ayı bolca tüketilmeye başlandığı belirtildi.


Birçok kişinin hekim tavsiyesi ile sağlıklı kalmak için tükettiği hurmanın faydalarının saymakla bitmeyecek kadar çok olduğu belirtildi. Ramazan ayının simgelerinden biri olan hurmaya olan ilgi her geçen gün artıyor. İçerdiği potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere pek çok mineral ve vitamin dolayısıyla sağlıklı kalmak isteyenlerin yılın 12 ayı hurma tüketmeye başladığı belirtildi. Türkiye?de hurma tüketiminin her geçen yıl artarak devam ettiğini belirten Tuğba Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tonkul, ?Aynı zamanda tok tutma özelliği olan hurma, diyet yapandan, sporculara, emziren kadınlardan çocuklara kadar herkesten ilgi görmeye başladı. Sağlık otoritelerinin açıklamalarına göre; 100 gram hurma ortalama 277 kalori içeriyor. 4 adet hurma, 1 porsiyon meyve ile eşdeğer olup ortalama 60 kaloriye eşdeğer. Bilinçli tüketildiğinde hurmanın faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Bu nedenle genç nesil daha çok hurma tüketmeye başladı? dedi.


İçerdiği lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlaması nedeniyle hurmanın daha uzun süre tokluk hissi verdiğini kaydeden Tonkul, ?İçerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir mineralleri de metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecinde destek olduğunu biliyoruz. Bunun yanında antioksidan içeriği hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha genç bir görünüme kavuşur. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde yararlı olur. Cildin ihtiyacı olan nemi de sağlayarak daha elastik bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunduğu gibi A ve B vitamininden zengin olması ve içerdiği yüksek miktardaki magnezyum sayesinde hafızanın güçlenmesini destekler. Tansiyonu dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alır? diyerek hurmanın artık sadece ramazan ayına mahsus bir meyve olmaktan çıkıp yılın 12 ayı tüketildiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

Tabela asıldı, yakında açılacak

Aydın’ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre sonra açılacağı asılan tabela ile duyuruldu.

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

TÜM HABERLER