© Haber Acıpayam 2022

Hindistanda günlük vaka ve ölüm sayısında rekor kırıldı

Hindistan’da korona virüs salgınında son 24 saatte 295 bin 41 yeni vaka tespit edilirken, 2 bin 23 kişi hayatını kaybetti. Günlük vaka ve ölüm sayısında rekor kırılan ülkede ciddi şekilde oksijen tüpü yetersizliği yaşanıyor.


Dünya genelinde en çok korona virüs vakasının kaydedildiği ikinci ülke, en çok ölümün görüldüğü dördüncü ülke olan Hindistan’da salgın kontrolden çıktı. Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 295 bin 41 yeni vaka tespit edildiği, toplam vaka sayısının 15 milyon 616 bin 130’a yükseldiği bildirildi. Son 24 saatte virüs nedeniyle 2 bin 23 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, toplam can kaybı sayısının da 182 bin 553’e ulaştığı belirtildi. Ülkede salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük vaka ve ölüm sayısı kayda geçerken, hastanelerde ciddi şekilde oksijen tüpü sıkıntısı yaşandığı ifade edildi.



Yetkililerden hükümete peş peşe çağrı


Dün eşinin korona virüse yakalanması sonucu karantinaya giren Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, başkentteki hastanelerde yaşanan oksijen tüpü yetersizliğine dikkat çekerek, federal hükümete daha fazla tüpe ihtiyaç olduğu çağrısında bulundu. Yaklaşık 25 milyonluk megakentin Sağlık Bakanı Satyendar Jain de federal hükümeti "büyük bir krizi önlemek için oksijen tüpü tedarik etmeye" çağırdı.


Yerel basın, Maharashtra eyaletinin salgının merkez üssü olan kalabalık başkenti Mumbai’deki hastanelerde de ciddi şekilde oksijen tüpü yetersizliği yaşandığını ifade etti. Eyaletteki bir doktor, yerel basına yaptığı açıklamada, "Normalde bazı hastaları başka hastanelere kaydırırdık. Ancak şehirdeki hiçbir hastanede yedek oksijen tüpü yok" diye konuştu.


Başbakan Narendra Modi ise akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, 1.3 milyar nüfuslu ülkenin "bir kez daha büyük bir mücadele verdiğini" ifade etti. Modi, "Durum birkaç hafta öncesine kadar kontrol altındaydı. Bu ikinci korona virüs dalgası fırtına


gibi geldi" şeklinde konuştu. Modi, "Merkezi hükümet, ihtiyaç sahibi her hastanın oksijen tüpüne ulaşmasını sağlamaya çalışıyor" dedi.


Hindistan’da şu ana kadar 130 milyondan fazla korona virüs aşısı uygulanırken, 1 Mayıs’tan itibaren tüm yetişkinlerin aşı olmaya hak kazanacağı açıklanmıştı.

İlginizi Çekebilir

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Başkan Bozbey: 31 Martta halk kararını verdi

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci toplantısında görüşülen 2023 yılı faaliyet raporu oy birliğiyle kabul edildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Faaliyet raporuyla ilgili benim söyleyeceğim bir şey yok. 31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını zaten verdi” dedi.

TÜM HABERLER