© Haber Acıpayam 2022

İsveçte ilk Covid-19 aşısı 91 yaşındaki Johanssona yapıldı

İsveç’te korona virüse (Covid 19) karşı aşılamalar başladı. İsveç’te huzurevinde kalan 91 yaşındaki Gun Britt Johansson ise ülkede ilk aşı yapılan kişi oldu.


Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) 21 Aralık’ta BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanımına onay vermesinin ardından AB ülkelerinde aşılama kampanyası başladı. İsveç’te diğer AB ülkeleri gibi tarihinin en büyük aşı kampanyasını bugün başlattı.


BioNTech-Pfizer ortaklığında geliştirilen aşı, İsveç’te ilk olarak Mjölby şehrinde bulunan huzurevinde kalan 91 yaşındaki Gun Britt Johansson’a hemşire Ann-Louise Broberg tarafından yapıldı. Johansson, aşı vurulmasının ardından internet üzerinden İsveç Başbakanı Stefan Löfven ve İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ile görüştü.


Başbakan Löfven’in aşı olmanın nasıl bir duygu olduğu sorusunu yanıtlayan Johansson, bunun kendisi için bir sürpriz olduğunu ve birkaç gün öncesinden aşı olacağını tahmin ettiğini ifade etti.


Mjöjby Huzurevi Müdürü Azra Redzepovic yaptığı açıklamada, "Huzurevimizde 72 sakinimiz var. Bunlardan 69’u aşı olmak istedi. Huzurevinde kalanlar uzun zamandır bu aşıyı bekliyordu" dedi.


İsveç Aşı Koordinatörü Richard Bergström ise yaptığı açıklamada, yarın 80 bin dozluk aşı teslimatının gerçekleşmesini beklendiğini belirterek, “Teslimatın ardından her hafta 80 bin doz aşı İsveç’e gelecek" ifadelerini kullandı.


İsveç’te aşıların ilk önce sağlık çalışanlarına, sonrasında ise 65 yaş üzeri yaşlılara uygulanacağı bildirildi.


Öte yandan İsveç’te salgının başından bu yana 396 bin 48 kişide Covid-19 tespit edilirken, 8 bin 279 kişi virüs nedeni ile hayatını kaybetti.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER