© Haber Acıpayam 2022

Kadın kanserlerinin yüzde 30undan fazlası meme kanseri

Acıbadem Adana Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemil Dalay, meme kanserinin kadınlarda görülen tüm kanserlerin yüzde 30’undan fazlasını oluşturduğuna dikkat çekerek, “Meme kanseri, üzerinde önemle durulması gereken bir halk sağlığı sorunudur. Bireysel ve toplumsal olarak büyük yaralar açar. Bu nedenle toplumun bilinçlenmesini sağlamak önemli” dedi.


Prof. Dr. Cemil Dalay, meme kanseri risk grubunun en önemli etmeninin, ailede bu hastalığın görülmesi olduğunu belirterek, "Annesi ya da birinci dereceden yakınları bu hastalığa yakalanan kadınlarda risk 3 kat artıyor. Bu şekilde daha fazla sayıda kadının meme kanserine yakalanması da risk grubunun sürekli genişlemesi anlamına geliyor. Ailevi geçişin yanı sıra erken adet görme, geç menopoza girme, sigara, hareketsizlik ve şişmanlık da hastalığa yakalanma oranını yükseltiyor" diye konuştu.


Yaş ilerledikçe riskin arttığını, özellikle 50-60 yaş aralığında hastalığın görülme sıklığının en yüksek seviyeye çıktığını anlatan Prof. Dr. Cemil Dalay, şöyle devam etti:


"Meme kanserini önlemek henüz mümkün değil ancak erken tanı tedavi başarısının temel belirleyicisi olduğu için bilinçli olmak neredeyse hastalıktan korunmak anlamına geliyor. Korunmada temel ilke kişilerin bilinçlenmesini ve kendi kontrollerini kendilerinin yapmasını sağlamak, şüpheli durumlarda artık çevremizde pek çok hastanede bulunan meme sağlığı merkezlerine ulaşmasını sağlamaktır. Çünkü erken tanı hayat kurtardığı gibi tedavideki yöntemlerimizi de etkiler. Bu sayede gelişmiş tekniklerle meme kaybı olmadan tedavi yapılabilir. İlerlemiş evrelerde dahi plastik cerrahi yöntemleri ile meme yeniden oluşturuluyor."



Meme kanseri belirtileri


Erken tanı söz konusu olunca kadınların kendi kendine muayeneleri ve düzenli doktor kontrollerinin önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Dalay, "Kendi kendine muayenede memede sert ağrısız kitle, meme boyutlarında değişiklik, çökme, kanlı veya kansız akıntı, koltuk altında ağrısız şişlik gibi belirtiler vakit geçirmeden doktora gidilmesi gerektiği anlamına geliyor" dedi.


Memede görülen hastalıkların sadece kanser olmadığının da altını çizen Dalay, “Meme kanserinin dışında kadınlarda azımsanmayacak ölçüde estetik kaygı duyulan şekilsel değişiklikler oluşuyor. Bunların bir kısmı hormonal, genetik, gelişimsel, beslenme alışkanlıkları veya yapısal nedenlerle ortaya çıkan meme küçüklüğü, büyüklüğü ve asimetrileridir. Her ne sebep olursa olsun gerekli tıbbi meme kontrolleri yapılmak kaydıyla bu sorunlar gideriliyor. Yapısal sağlığı düzeltilen meme kişinin ruhsal sağlığının da düzelmesine yardım eder” şeklinde konuştu.



Erkeklerde görülen sorunlar


Meme sadece kadınlara mal edilen bir organ olsa da erkeklerde de çeşitli sağlık sorunlarını gündeme getirebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cemil Dalay, şunları kaydetti:


"Çok düşük oranda görülse de meme kanseri de bu sorunlardan biri. Ayrıca genç yaşta beslenmeye bağlı olarak veya genetik yatkınlıktan kaynaklanan jinekomastinin (erkeklerde meme dokusunun genişlemesi veya şişmesi) şikayetlerin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bu sorun belirlenecek rekonstrüktif plastik cerrahi yöntemlerle çözülebilir."

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER