© Haber Acıpayam 2022

Kalbin uzmanlarından Kalbinize iyi bakın çağrısı

Dünyada her yıl neredeyse 17 milyon kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp Damar uzmanları, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp sağlığı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Kalp sağlığına farkındalık oluşturmak için kamera karşısına geçen uzmanlar, her yıl artan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekerek "kalbimizi koruyalım" mesajı verdi.



Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimleri 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı. Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Ahmet Baltalarlı ve Prof. Dr. Mustafa Saçar, Kardiyoloji uzmanları Prof. Dr. Halil Tanrıverdi, Uzm. Dr. Aydın Çeliker ve Uzm. Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu yayınladıkları videolar ile kalp sağlığının altını bir kez daha çizdi.



Vücudun yaşam enerjisinin kalbe bağlı olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Baltalarlı, “Kalp hastalıkları tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kalp sağlığımızı korumak aslında bizim elimizde. Daha az şeker tüketerek, kan yağlarımızı kontrol altında bulundurarak, tansiyonumuzu düşük tutarak, egzersiz ve sporu yaşantımıza katarak sağlıklı bir kalbe ve vücuda sahip olabiliriz. Bütün vücudumuzun yaşama enerjisi kalp sağlımıza bağlı” dedi.



Kalp hastalıklarının oluşumunda yüksek tansiyon, şeker, sigara ve kolesterole dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tanrıverdi de, “Kalbimiz vücudumuzun en önemli organı. Kalbimizdeki damarları tıkayan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, sigara ve kolesterol gibi kendi irademiz ile değiştirebileceğimiz risk faktörleri var. Dolasıyla bunlardan ne kadar uzak durursak kalbimiz o kadar sağlıklı olur ve hastalık oluşma ihtimali azalır” ifadelerini kullandı.


Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Saçar kalp ve damar hastalıklarının büyük oranda önlenebilir olduğuna değinirken Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Aydın Çeliker rakamlara dikkat çekti. Uzm. Dr. Çeliker", Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen yıl açıkladığı rakamlara göre her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Yine aynı verilere göre bu sayıların giderek artacağı ve 2030 yılında 22 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor, kalbimize iyi bakalım” şeklinde konuştu.



29 Eylül Dünya Kalp Günü’nün son mesajı ise Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu’ndan geldi. Uzm. Dr. Karahasanoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40’ı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor ve yine her 10 ölümden 4’üne kalp ve damar hastalıkları neden oluyor. Bunu önlemenin yolu sigara kullanmamak, düzenli egzersiz yapmak, şeker ve tansiyon değerlerimizi düzenli takip etmektir. Kalbimiz bizim için çalışıyor, ona sahip çıkalım” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER