Kekik mektebini başarıyla tamamlayan çiftçiler sertifikalı oldu
ACIPAYAMDenizli’de kekiğin daha kaliteli üretilebilmesiyle birlikte pazarlamada herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için eğitim gören çiftçiler, son derslerini alıp sertifikalı oldu.
Denizli’de kültüre alınan ve yoğun olarak Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli ve Tavas ilçelerinde Origanum onites türü kekiğin 2022 yılı itibariyle yaklaşık 200 bin dekar alanda üretimi yapıldı, ülkemizden 17 bin 340 ton kekik ve 64 ton kekik yağı ihraç edilerek 60 milyon Dolar gelir sağlandı. Bu çerçevede Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Kurtluca Güzelpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde sözleşmeli kekik üretimi yapan çiftçilere yönelik “Kekik tarla okulu” düzenlendi. Verim ve pazarlamanın en üst seviyede tutulması için verilen eğitim, son dersin yapılmasıyla tamamlandı. Eğitimle bilgi ve tecrübelerine katkı verilen çiftçilere PA bulaşımının önlenmesiyle ilgili çalışmaların yapılması gerektiği belirtildi. Çiftçiler için Pamukkale İlçesi Kurtluca Mahallesinde Kekik Tarla Okulu Eğitimi ve Katılım Belgesi dağıtım töreni düzenlendi.
Düzenlenen törende konuşan Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Yaklaşık 20-25 yıl önce başladığımız bu serüvende dünyanın bir numarası olmayı başardık ve kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olduk. Pamukkale Belediyemiz tarafından 2021 yılında İlimizde yetiştirilen kekiklere coğrafi işaret tescil belgesi alınarak “Denizli Kekiği” adının hem Türkiye hem de Dünya markası haline gelmesi sağlandı” dedi.
Ardından Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, kekik konusunda dünyanın bir numarası Denizli olduğunu, zirvede olanların çektiği zorluklara dikkat çekip kekik konusunda daha çok çalışılması gerektiğini belirterek, kekiğin dünyaya daha önce İzmir markası olarak gittiğini ve daha sonra Pamukkale Belediyesi olarak coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını, bundan sonra Dünyaya “Denizli Kekiği” olarak adını duyurduğunu ve bunun sonucunda kalitemizin fiyat politikasına sağladığı katkısına dikkat çekti.
Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut’ta PA‘nın kekik için son zamanlarda ne kadar önemli olduğunu ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen kekik çalıştayında bu konuların görüşüldüğü, üreticilerin açısından da çok faydalı olduğu bir çalışmanın yapıldığını belirtti.
Kurtluca Mahalle Muhtarı Mustafa Acat’ta kekiğin önemli bir yeri olduğunu belirtirken, eğitime katılan 62 üreticiye katılım belgeleri verildi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’de 1 Nisan itibariyle ekmek 17,50 TL, simit ise 20 TL’den satışa sunulacak
Denizli’de Fırıncılar Esnaf Odası, esnafının artan maliyet baskıları sonrası fiyat düzenlemesinin gerçekleştiğini duyurdu. 1 Nisan 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre, 200 gram ekmek 17,50 TL’den 100 gram simit ise 20 TL’den satışa sunulacak.
Mantar aramak için çıktığı doğada maymun buldu
Denizli'de ormanda maymunla karşılaşan vatandaş, ekipler gelene kadar hayvanı oyalamaya çalıştığı anları kayıt altına aldı
Babadağ’da 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Denizli’nin Babadağ ilçesinde sabaha karşı meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki orta şiddetli deprem kısa süreli korku ve panik oluşturdu.
Denizli en fazla kilo veren ikinci il oldu
Denizli, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen "İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa" kampanyasında elde ettiği başarılı sonuçla dikkat çekti. Sağlıklı yaşam bilincinin artırılması ve obeziteyle mücadele amacıyla başlatılan kampanya kapsamında Denizli, toplamda 35 bin 113 kilogram kilo kaybı ile Türkiye genelinde en fazla kilo verilen ikinci il oldu.
Tarlaya uçan otomobilde anne hayatını kaybetti, eşi ve çocuğu yaralandı
Denizli’de kontrolden çıkarak tarlaya savrulan otomobilde 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.
Denizli’de bayramda 3 gün ekmek üretilmeyecek
Denizli’de Ramazan Bayramı süresince ekmek üretimine ara verilecek. Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, yaptığı açıklamada bayram boyunca fırın çalışanlarının dinlenebilmesi ve aileleriyle vakit geçirebilmesi amacıyla önemli bir karar alındığını duyurdu