© Haber Acıpayam 2022

Koronavirüsün göze etkisi

Uzm. Dr. Mehmet Göksel Ulaş, "Koronavirüs, genellikle tek başına göz ağrısına neden olmaz. Gözde konjonktivit dediğimiz klinik tabloyu oluşturabilir. Konjonktivit; göz ağrısı, gözde kızarıklık, çapaklanma, ışığa hassasiyet gibi semptomlarla karşımıza gelebilir." dedi.



Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Göksel Ulaş, koronavirüs nedeniyle gözde ağrı meydana gelip gelmeyeceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Göz ağrısının altında birçok nedenin bulunduğuna işaret eden Dr. Ulaş "Öncelikle göz ağrısı gerçekten göz ağrısı mı yoksa göze yansıyan ağrı mı bunun belirlenmesi lazım. Göz ağrısının nedeni ancak ayrıntılı göz muayenesi ile ortaya konabilir. Uzun süreli ekranlı aletlere bakmak, gözün refraktif kırma kusuru, göz tansiyonu, konjonktivit, keratit, üveit, optik nörit gibi hastalıklar göz ağrısına neden olabilir. Göz çevresindeki doku ve organlardan kaynaklanan ağrılar da olabilir. Sinüzit, migren tipi baş ağrısı, diş ağrısı gibi durumlar göz ağrısı gibi algılanabilir." dedi.



"Gözde ışık çakmasını ciddiye alın"


Dr. Ulaş, koronavirüsün gözden de bulaşabildiğine dikkati çekerek "Koronavirüs, genellikle tek başına göz ağrısına neden olmaz. Gözde genellikle konjonktivit dediğimiz klinik tabloyu oluşturabilir. Konjonktivit; göz ağrısı, gözde kızarıklık, çapaklanma, ışığa hassasiyet gibi semptomlarla karşımıza gelebilir." değerlendirmesini yaptı.


Karantina boyunca hastanelere mümkün olduğunca başvurmamak gerektiğini belirten Dr. Ulaş, ancak hastaneye gidilmesi gereken acil durumları şu şekilde sıraladı: "Göze gelen delici veya künt bir travma, gözde anormal derecede ağrı, göz akında kızarıklık, ağrılı ya da ağrısız ani görme kaybı, gözde ışık çakması ve sinek uçuşması (Sinek uçuşması özellikle yeni başlamışsa ya da var olan sinek uçuşmasında artış olmuşsa), prematüre doğan bebeklerde ROP muayenesi için hastaneye gidilmeli."



"Göz damlasının yan etkilerini unutmayın"


Dr. Ulaş, karantina döneminde bilinçsiz göz damlası kullanımından kaçınılması gerektiğine de işaret ederek, "Tıpta kullandığımız her ilaçta olduğu gibi göz ilaçlarında da yan etkiler olabilir. Bazı ilaçlar göz tansiyonu, göz kuruluğu gibi gözde uzun süreli tedavi gerektirebilecek etkiler ortaya çıkarabilir. Bu durumlar kalıcı olarak görme kaybı yapabilir. Göz için kullanılan ilaçların göze uygulanmasına rağmen az da olsa bulantı, mide rahatsızlığı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi sistemik yan etkileri de bulunur." ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Başkan Bozbey: 31 Martta halk kararını verdi

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci toplantısında görüşülen 2023 yılı faaliyet raporu oy birliğiyle kabul edildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Faaliyet raporuyla ilgili benim söyleyeceğim bir şey yok. 31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını zaten verdi” dedi.

TÜM HABERLER