Kuraklık ve denetimsiz jeotermal su kullanımı beyaz cennet Pamukkale'yi karartıyor
ACIPAYAMDenizli'nin dünyaca üne sahip Pamukkale travertenlerinde kontrolsüz kullanımın devam etmesi halinde yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Debinin 250-300 litre saniyeler olduğunu görürken, bugünkü yaptığımız çalışmalarda 150 litre saniyelere kadar düşmüş durumda" dedi.
'Beyaz cennet' olarak da adlandırılan Pamukkale travertenleri, her yıl binlerce yerli ve yabacı turisti ağırlıyor. Bölgede önemli turizm destinasyonları arasında yer alan ve kentin turizm merkezi Pamukkale'nin sürdürülebilirliğinin tehdit altında olduğu belirtildi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve kentin önemli turizm merkezi Pamukkale'nin jeotermal sistemindeki termal su kaynaklarının toplam debisi, 1993 yılında 450 litre/saniye iken günümüzde 150 litre/saniyeye düştü. Elde edilen verilere göre bölgedeki termal su debisi son 30 yılda 3'te 2 azaldı. Su kaynaklarındaki azalmanın ise birkaç nedeni olduğunu belirten uzmanlar, jeotermal enerji üretim tesislerinin çoğalması, tarımsal sulama ve bölgedeki işletmelerin temel etken olduğunu ifade etti.
"Pamukkale'nin gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, dünyaca ünlü UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale travertenlerinde incelemelerde bulundu. Beyaz cenneti besleyen jandarma ve antik havuz kaynaklarında ölçümler gerçekleştiren Doç. Dr. Özçelik, kuraklık ve bölgedeki kontrolsüz jeotermal kullanımının travertenlerin kararma riski ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Bölgedeki pansiyon, otel gibi işletmelerin kontrolsüz jeotermal kullanımının da büyük oranda etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özçelik, "2001 yılında çalışmalar kapsamında yaptığımız ölçümlerde debi miktarının toplam 250-300 litre saniyeler olduğunu görürken, bugünkü yaptığımız çalışmalarda 150 litre saniyelere kadar düşmüş durumda. Su miktarının az olması tabi beyazlatılacak traverten olanlarını da azalmasına sebebiyet verecektir. Dolayısıyla gelecek zamanda travertenlerin alanları da azalacaktır. Bununla beraber travertenlere 3 ana kaynak bulunmaktadır. Jandarma kaynağı, antik havuzun bulunduğu kaynak ve diğer bir kaynaktan gelen sular ilerleyerek travertenlerin üstünden akarak beyaz olmasını sağlıyor. Tabi bu bölgede onlarca turistlik tesis ve oteller var. Turistlik tesis ve otellerin jeotermal kaynakları sıkça ve bolca kullanması nedeniyle buradaki kaynakların çekildiğini düşünüyorum. Buradaki su kullanımlarının denetim altına alınması özellikle ısınma amaçlı ve jeotermal amaçlı kullanımların denetim altına alınarak Pamukkale'nin gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor" dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli Kitap Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor
Denizli’de sekizinci kez düzenlenen Denizli Kitap Fuarı, 7 Aralık Pazar günü sona erecek. Kentin en önemli kültürel etkinliklerinden biri haline gelen ve on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan fuar, son haftasında da ünlü yazarlar, söyleşiler ve özel etkinliklerle kitapseverleri buluşturacak.
LÖSEV DENİZLİ LÖ MODÜL OFİSİ AÇILDI
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), lösemi ve kanserle mücadele eden çocuklara ve ailelerine ücretsiz destek sağlamak amacıyla Türkiye genelinde yürüttüğü hizmet ağını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda vakfın yeni Denizli İrtibat Ofisi faaliyete geçti.
Ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17’si çocuk 21 kişi kurtarıldı
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17'si çocuk 21 kişiyi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.
Denizli'de minibüs yolcu otobüsüyle çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı
Denizli'de minibüs ile şehirlerarası yolcu otobüsü çarpıştı. Minibüsün devrildiği, otobüsün yoldan çıktığı kazada otobüs şoförü hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı.
Genç sağlık çalışanın öldüğü kazada ehliyetsiz sürücü tutuklandı
Denizli'de direksiyon kursuna giden genç fizyoterapistin yaya geçidinden yolun karşısına geçeceği sırada araçla çarparak ölümüne sebep olan ehliyetsiz sürücü tutuklandı.
Kadın çiftçinin cinayetini HTS kayıtları aydınlatacak
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 2 yıl önce asma yaprağı toplamaya gittiği tarlada öldürülen Hatice Baysal cinayetinde, tutuklu şüpheliye ait HTS kayıt kayıtlarının incelenmesine karar verildi.