© Haber Acıpayam 2022

Kurban etinin doğru pişirilmesi hem sağlığı hem de besin değerini koruyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyen Cemile Gül, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi yaptığı bilgilendirmede, "Etin doğru şekilde pişirilmesi ve uygun yöntemlerle hazırlanması, hem sağlıklı hem de besin değerlerini korumamızı sağlar" dedi.

Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyen Cemile Gül, Kurban Bayramında doğru beslenme ve doğru et pişirme yöntemleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Bayramda tüketilen etlerin doğru pişirilmesi ve sağlıklı yöntemlerle hazırlanmasının hem sindirim sistemi sağlığı hem de genel sağlık açısından faydalı olacağını belirten Dyt. Camile Gül, "Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya gelerek dini ve kültürel değerlerimizi yaşadığımız özel bir zaman dilimidir. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmek, sağlığımızı korumak açısından oldukça önemlidir. Özellikle kızartma yerine ızgara, fırın veya haşlama yöntemlerini tercih etmek, fazla yağ ve kaloriden uzak durmamıza yardımcı olur. Etin doğru şekilde pişirilmesi ve uygun yöntemlerle hazırlanması, hem sağlıklı hem de besin değerlerini korumamızı sağlar" diye konuştu.

"Az veya çok pişirmenin zararları var"
Etlerin az veya çok pişirilmesinin beraberinde bir takım sağlık riskleri getirdiğini kaydeden Diyetisyen Cemile Gül, "Kurban edilen hayvan kesildikten sonra rigor mortis dediğimiz ölüm katılığı oluşur. Ölüm katılığı dediğimiz etin sertleşme halinin geçmesi için et 24 saat dinlendirilmelidir, et haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleriyle pişirilebilir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabilmektedir. Tam tersi az pişmiş etlerin tüketilmesi de zoonoz hastalıkları oluşabilmektedir, Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır, çiğ olarak çözündürülen et hemen pişirilmeli ve çiğ olarak tekrar dondurulmamalıdır, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

"Ölçülü ve bilinçli beslenme"
Bayram süresince tüketilen diğer yiyecekler ve tatlılar konusunda da dikkatli olunması gerektiğine değinen Diyetisyen Gül, "Sağlıklı ve doğru et pişirme yöntemleri ile bayramda da sağlığımızı koruyabilir, sevdiklerimizle birlikte keyifli ve dengeli bir bayram geçirebiliriz. Sağlıklı beslenme, bayramın ruhuna uygun bir şekilde sevdiklerimizle kaliteli vakit geçirmekle de ilgilidir" diyerek, ölçülü ve bilinçli beslenmenin önemini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

Kontrolsüz kavşakta iki otomobil çarpıştı; 1 yaralı

Denizli’de kontrolsüz kavşaktan dönmek isteyen otomobile Manisa-Denizli Karayolu istikametinde seyir eden başka bir otomobil çarptı. Kazada bir kişi yaralandı.

Denizli’de yollar göle döndü, sürücüler zor anlar yaşadı

Denizli’de akşam saatlerinde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Ulaşımda aksaklıklar yaşanırken, bazı bölgelerde taşkınlar meydana geldi.

Hurda demirleri sanat eserine dönüştürdü

Denizli’de 14 yaşından bu yana eski eşyaları toplayan demir ustası, emekli olduktan sonra kurduğu mütevazi atölyesinde bunları sanat eserine dönüştürdü.

Saman yüklü tır devrildi; sürücü öldü, eşi ve çocukları yaralandı

Denizli’nin çardak ilçesinde saman yüklü tırın yağış nedeniyle kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında sürücü öldü, eşi ve iki çocuğu yaralandı.

Denizli’de 7 katlı apartmanın çatısı alevlere teslim oldu

Denizli’de 7 katlı bir apartmanın çatı katında başlayan yangın kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüdü. İtfaiye ekiplerinin yoğun uğraşları sonucu kontrol altına alınan yangın paniğe neden oldu, çok sayıda vatandaş sokakta yangını izledi.

Güvercin gübresiyle beslenen doğal fasulyenin hasadı başladı

Denizli'nin Çameli ilçesinde tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen meşhur Çameli sırık fasulyesinin hasadına başlandı. Güvercin gübresiyle beslenen ve doğal kaynak suyu ile sulanan fasulye, çevre illerde büyük ilgi görüyor.

TÜM HABERLER