Magnezyum eksikliğine dikkat
ACIPAYAM Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, magnezyum eksikliğiyle ilgili bilgi verdi. Dr. Güngör, magnezyum eksikliğinin iştahsızlık, adet düzensizliği ve kemik ağrılarına yol açabildiğine dikkat çekti.
Magnezyumun vücutta önemli rol oynayan bir mineral olduğunu ifade eden Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Uzm. Dr. Dündar Güngör; “Magnezyum vücudumuzda birçok organın fonksiyonlarında görev olan önemli bir mineral olmakla beraber, hücre içinde daha yoğun bulunan bir mineraldir. Muayeneye gelen hastalarımıza mutlaka magnezyum testleri yapıyoruz. Genellikle intravasküler dediğimiz damar içi magnezyumunu ölçüyoruz. Bu eritrositler dediğimiz kan hücrelerinde ve diğer hücrelerde daha çok bulunmaktadır. Yani vücuttaki magnezyumun yüzde 99’u hücre içi, yüzde 1’i ise hücre dışındadır. Magnezyum vücudumuzda enzim kofaktör dediğimiz şekilde etki eder. Yani magnezyumun olmadığı ortamlarda vücuttaki birçok reaksiyonun oluşumu engellenir. Vücutta bulunduğu ortamlarda ise bu enzimlerin çalışmasını kolaylaştırır. Dolayısıyla birçok organın rahatlıkla çalışmasını sağlar” şeklinde ifade etti.
“Hastalarımız genellikle magnezyum eksikliğini kas krampları şeklinde düşünürler”
Magnezyumun çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Dündar Güngör, “Magnezyum eksikliğinin belirtileri denilince kas krampları ilk akla geliyordu, son zamanlarda yapılan çalışmalarda ve araştırmalar magnezyumun önemini bir kez daha ortaya koydu. Hastalarımız genellikle magnezyum eksikliğini kas krampları şeklinde düşünürler. Ancak magnezyum eksikliği olan bazı hastalar iştah kaybı, adet düzensizliği, kemik ağrıları, kaslarda güç kaybı gibi semptomlarla bize başvurabiliyorlar. Magnezyum eksikliği, çok fazla kalsiyum alan, alkol bağımlılığı olan, antihipertansif alan mide koruyucu diye tabir edilen proton pompa inhibitörü kullananlarda, doğum kontrol ilaçlarını alan kişilerde gözlemliyoruz. Yapılan araştırmalar, çok yoğun bir şekilde ortaya koydu ki magnezyum eksikliği olanlarda aynı zamanda kemik erimesi de ortaya çıkmaktadır. Magnezyum, hücrenin enerji üretiminde önemli rolü olan bir mineral olduğu için hücre içi magnezyum azaldığında bu hücreler kendi fonksiyonlarını yerine getirme aşamasında magnezyum eksikliğini hissettiğinde, hem kastan hem de kemikten magnezyumu çeker ve bunun eksikliğine bağlı olarak da semptomları görmeye başlarız. Magnezyum eksikliği olan hastalarda biz, magnezyum takviyeleri dediğimiz ilaçları öneriyoruz. Düzenli bir şekilde kullanan hastalarımız kısa süre içerisinde birçok semptomlarının geçtiği ile ilgili çok fazla olumlu geri bildirim almaktayız” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’nin gururu Şirin, Balkan üçüncüsü oldu
Denizlili Milli sporcu Şirin Yolcu, Karadağ’ın Budva kentinde düzenlenen Judo Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Balkan Üçüncüsü oldu. Genç sporcu, elde ettiği bu sonuçla teknik gelişimini ve form grafiğini bir üst seviyeye taşıdı.
Uzmalar tuz kullanımı dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu
Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Efsun Özdemir Arık 11-17 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında açıklama yaptı.
Havuzda epilepsi krizi geçiren genç hayatını kaybetti
Denizli'de 25 yaşındaki genç havuzda epilepsi krizi geçirince boğularak hayatını kaybetti.
Kanatsız Melekler'den özel bireylere ve ailelerine moral dolu bahar kutlaması
Kanatsız Melekler Yaşam Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde özel bireyler ve aileleri unutulmaz bir gün yaşadı. Gün boyu süren etkinlikler, hem çocukların yüzünü güldürdü hem de birlik ve beraberlik duygularını güçlendirdi.
Kar yağışının ardından oluşan sis sürücülere zor anlar yaşattı
Denizli'de etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımda aksamalara neden oldu. Denizli-Antalya kara yolunun Cankurtaran ve Kazıkbeli mevkilerinde gece boyunca etkisini sürdüren kar yağışı, sabah saatlerinde şiddetini azaltsa da bölgede etkisini sürdüren sis sürücülere zor anlar yaşattı.
Denizli’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu
Denizli’de geçtiğimiz hafta mevsim normalleri üzerine çıkan hava sıcaklıkları yerini kar ve soğuk havaya bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı zaman zaman ulaşımda aksamalara neden oldu.