© Haber Acıpayam 2022

Menisküs yırtıklarına dikkat!

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, münisküs yırtıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.


Menisküsün dizin içinde iç ve dış olmak üzere iki adet yarım ay şeklinde yapılar olduğunu belirten Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, “Görevi uyluk kemiği alt kısmı ile bacak kemiğinin üst kısmında bulunan kıkırdak yapının birbirine sürtünmesini önlemek ve ekleme binen yükü dengeli biçimde dağıtmaktır. Menisküsün hasarı çeşitli şekillerde olabilmektedir. İlerleyen yaşlarda kireçlenme ile birlikte menisküs dejenarasyonu sık görülmekle birlikte genç hasta gruplarında travma ile de oluşabilmektedir. İç menisküs, dış menisküse göre 3 kat fazla yırtılır. Menisküs yırtığı sonrası dizde kireçlenme sıklığı artar. Hastalar da eklemde ağrı, dizde kilitlenme gibi bulgular oluşur. Bunların yanında dizde boşluk hissi, kayma hissi varsa ek olarak ön çapraz bağ yırtığı düşünülmelidir. Tanı da en önemlisi fizik muayenedir. Fizik muayene ile büyük oranda tanı konulurken tanıyı güçlendirmek için ve ek olarak dizde bulunabilecek diğer bozuklukları görebilmek için MR tetkiki istenebilir” dedi.


Menisküs yırtıklarının birden fazla tedavisinin olduğuna dikkat çeken Küçükçankaya, “Düşük derecede ki yırtıklarda fizik tedavi, PRP, kısmı yük verdirme, ilaç tedavisi faydalı olurken yüksek derecede olan yırtıklarda cerrahi tedavi önerilmektedir. Menisküs yırtıkları dizde en sık cerrahi gerektiren patolojilerdir. 2 türlü cerrahi tedavisi mümkündür. Kısmi menisküsleri alma ve ya onarma şeklinde olabilmektedir. Bu iki işlem kapalı yöntem (artroskopi) ile yapılmaktadır. Artroskopi sadece tanı amaçlı bile günümüzde sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Kısmi menisküsleri alma, onarma imkanı bulunmayan yırtıklarda, ileri yaş hastalarda uygulanmaktadır. Hasta da ek olarak düşük dereceli kireçlenmede mevcut ise bunun da tedavisi aynı seansta yapılabilmektedir. Kısmi menisküs alımı ameliyatı yapılan hasta ertesi gün yürüyebilmektedir. Hasta da ek olarak kireçlenme mevcut ve kireçlenmesine müdahale edildi ise 4-6 hafta arası yük verme kısıtlaması yapılmaktadır. Menisküs tamiri, özellikle genç hastalarda, tamir imkanı bulunan menisküsler de uygulanmaktadır. Hasta da ek olarak ön çapraz bağ yırtığı mevcut ise menisküs tamiri yapılmalıdır. Menisküs tamir yapılan hastalar 6 hafta yük ve hareket kısıtlaması yapılmaktadır” dedi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER