Meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri geri dönüşüm otomatı üretti
ACIPAYAMenizli’nin Pamukkale ilçesinde Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, geri dönüşüm otomatı ürettiler. ‘DENATMATİK’ ismi verilen cihazla öğrencilere geri dönüşüm bilinci kazandırmak hedefleniyor.
DENATMATİK geri dönüşüm otomatı pet şişe, cam şişe ve teneke kutu ambalaj atıklarını toplamaya yarıyor. Cihazla toplanan atıkları sensörlerle algılayarak sayan, toplanan atıkların toplam miktarını ekranda gösteren, atıkların kim tarafından atıldığını belirli kodlarla ve kart okuma sistemiyle ekranda gösteren, bu ekran çıktılarını çeşitli alanlarda kullanılabilmesi ile kişilere (öğrencilere) puan veren, geri dönüşüme teşvik eden, geri dönüşüm oranını artıran, dünyanın daha yaşanabilir hale gelmesi için eğitim kurumlarımızda öğrencilerimize geri dönüşüm bilincini aşılayan bir cihaz olması hedefleniyor.
“Türkiye’de okullarımız başta olmak üzere tüm kurumlarımıza DENATMATİK cihazımızı üretip gönderebiliriz”
Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek cihazı yerinde inceleyen İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, “Orhan Abalıoğlu MTAL tarafından üretilen DENATMATİK cihazımız; çevreye duyarlı gençler oluşturmak ve çevre bilincinin kalıcı hale getirmek için üretilmiş bir cihazdır. Cihazımızın kişiselleştirmesi adına üretilen manyetik kartı ile kullanıcıların geri dönüşüme yaptıkları katkı kayıt altına alınıyor. Cihazın kullanım aşamasında okutulan manyetik karttan sonra geri dönüşüm ürünleri olan cam, plastik ve metal atıklar atıldığında cihaz otomatik ayrışım yapıyor ve depoluyor. Böylelikle atıkların doğaya atılmasının önüne geçerek, çevre bilincine katkı sağlıyoruz. Okulumuzun endüstriyel otomasyon alanı öğretmen ve öğrencilerinin birlikte geliştirildi. Bu çalışmada öğrencilerimiz hem öğrendiler hem de ürettiler. Denizli olarak tüm Türkiye’de okullarımız başta olmak üzere tüm kurumlarımıza DENATMATİK cihazımızı üretip gönderebiliriz” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli'de feci kaza: Baba ve oğlu hayatını kaybetti
Denizli'nin Tavas ilçesinde kamyonetin karşı şeride geçerek minibüsle çarpışması sonucu meydana gelen kazada baba ve oğlu yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.
Balıkları kurtarmak isterken sele kapılarak hayatını kaybetti
Denizli'nin Çameli ilçesinde balık çiftliğinde çalışan arkadaşına sel nedeniyle kapanan kanalları açması için yardıma giden 3 çocuk babası adam, akıntıya kapılarak hayatını kaybetti.
Denizli için sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar nedeniyle sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama uyarısında bulundu.
Denizli’de su seviyesi artan derelerde köprüler zarar gördü
Denizli’nin Acıpayam ve Çameli ilçelerinden geçen Kanlı Çay ile Karanfilli Çayı’nda yoğun yağış sonrası su seviyesi yükseldi. Taşkın nedeniyle bazı köprü ayakları zarar görürken, köprüsüz yollarda ulaşım durma noktasına geldi.
Denizli’ye kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar nedeniyle sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama uyarısında bulundu.
Denizli’de üç aracın karıştığı kazada 1 kişi ağır yaralandı
Denizli’de üç aracın kavşakta çarpıştığı kazada bir kişi ağır yaralandı.