© Haber Acıpayam 2022

Milletvekili Taşdoğan korona virüsü hakkında bilgi verdi

MHP Gaziantep Milletvekili Uzm. Dr. Muhittin Taşdoğan, dünyayı tehdit eden korona virüsü hakkında bilgi verdi.


İhlas Haber Ajansı Gaziantep Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden MHP Milletvekili Uzm. Dr. Muhittin Taşdoğan, 2020 yılında Türkiye’de ve dünyada yaşanan felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi. Dünyayı sarsan korona virüsü hakkında bilgi veren Milletvekili Taşdoğan, hem Çin hem de dünyanın korona virüsü ile ilgili mücadele ettiğini belirtti. Taşdoğan, korona’nın önceki virüslere göre daha az ölümcül olduğunun ancak hızlı bir şekilde bulaştığının altını çizdi. Virüsün kedi, yarasa, deve gibi hayvanları konakçı olarak kullandığının altını çizen Taşdoğan, bilim adamlarının tedavi yöntemleri ile ilgili çok yoğun çalıştığını söyledi.



“Kedi, yarasa, deve gibi hayvanları konakçı olarak kullanıyor”


Uzm. Dr. Muhittin Taşdoğan, “Özellikle Çin’de çok yoğun bir nüfusun yaşadığı bölgede korona virüsü ortaya çıktı. Korona virüsü insandan insana bulaşan bir virüstür. Korona virüsü ilk defa 1962 yılında tarif edilmişti. 1964 yılında da hastalık yapabileceği konuşulmuştu. Hayvanları konakçı olarak kullanan, özellikle kedi, yarasa, deve gibi hayvanları konakçı olarak kullanan bir virüs. Bunun çeşitli tipleri var, hastalık yapan tiplerinden birine ilk defa bu yıl aralık ayında Çin’de yüksek ateş, halsizlik, düşük tansiyon, gribal şikayetlere benzeyen özellikleriyle hastaneye başvuran bir hastadan sonra korona virüs konuşulmaya başlandı. Tabi Çin hükumeti büyük bir mücadele veriyor. Her geçen gün ölüm haberleri artıyor. Deniz ürünlerinin satıldığı yerde ortaya çıktı. Bulaşıcılığı çok hızlı ilerliyor. Ancak ölüm oranı daha önce dünyada görülen diğer virüslere göre daha düşük. Bunun bilimsel açıklaması var. Hastalık artıyor ama öldürücülüğü azdır. Hem Çin hükumeti hem de dünya bu virüsle ilgili ciddi mücadele ediyor” dedi.



“Türkiye ciddi bir şekilde takip ediyor”


Milletvekili Taşdoğan Türkiye’nin de konuyu ciddi bir şekilde takip ettiğini belirterek, “Ülkemizde de ciddi bir şekilde takip ediliyor. Oradaki vatandaşlarımıza devletimiz şefkatli elini göstermiştir. Devlet baba olmanın gereğini göstermiştir. Oradaki insanlarımıza içinde medikal malzemelerin olduğu bir uçak göndermiş ve onları Ankara getirerek bir ortamda izole etmiş durumdadır. Dolayısıyla bizde bu virüsle mücadele ediyoruz. Çünkü bu hastalık küresel bir tehdit haline gelebilir. Bilim adamları tedavi yöntemleri ile ilgili çok yoğun çalışıyor. Bazı ilaçlar konuşuluyor ancak henüz net bir durum yok. İnşallah dünya bu belayı atlatacak” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER