© Haber Acıpayam 2022

Önmez “Yeme alışkanlığına bu bayram daha fazla dikkat etmeliyiz”

19 enfeksiyonu daha ağır ve ölümcül seyretmektedir” dedi.


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Attila Önmez, diyabet hastalarının karantina süreci ve Ramazan Bayramı’nda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Diyabet hastalığında, beslenme düzeni ve fiziksel aktivitenin tedavinin temelini teşkil ettiğini vurgulayan Dr. Önmez, “Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Ramazan Bayramı bizleri birleştiren, kaynaştıran bunun yanında yeme alışkanlıklarımızın da ister istemez değiştiği özel günler arasındadır. Ne var ki, karantina sürecini yaşadığımız şu günlerde kalabalıklardan kaçınmak zorundayız. Diyabetli hastaların karantina sürecinden olumsuz etkilendiğini biliyoruz. Hareketin kısıtlanması, sıkıntı ve stres birçok hastamızı daha fazla yemek yemeğe ve gereksiz kalorili atıştırmalıkların alımına yol açmaktadır. Bunların neticesinde de hastalarımız kilo almakta, kan şeker seviyesi artmakta ve glisemik parametreleri bozulmaktadır. Üstelik çalışmalar da net olarak göstermiştir ki; diyabeti veya obezitesi olan hastalarda Covid-19 enfeksiyonu daha ağır ve ölümcül seyretmektedir” dedi.



“Sık kan şeker takibi yapmalı”


Olağanüstü günlerden geçtiğimizi anımsatan Önmez, her bayram dikkat edilmesi gereken yeme alışkanlığına, bu bayram daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Öğün ve tedavi saatlerini aksatmamalı, ara öğünleri unutmamalı, yeterli miktarda su içmeli, sık sık kan şeker takibi yapmalı ve ev içinde mümkün oldukça hareketli olmalı mümkünse egzersiz yapmalıyız” şeklinde konuştu.


Az miktarda yenen tatlının Diyabet hastalarının kan şekerinde anormal dalgalanmalara yol açabileceğine dikkat çeken Öğretim Üyesi, bayram sofralarındaki ağır yemeklerden ve tatlıdan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.


Kalp Hastalıkları, İnme, Görme Kayıpları ve Diyabetik Ayak Yaralarında Artış Oluyor!


Karantina dönemlerinde takiplerini ihmal eden diyabet hastalarında kalp hastalıkları, inme, görme kayıpları ve diyabetik ayak yaraları gibi rahatsızlıklarda artış görüldüğünü kaydeden Dr. Önmez, “Bunun yanında kan şekerinin 600 ve üzerinde seyrettiği bazı hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, derinliği ve sıklığı artan nefes alıp verme gibi şikayetleri oluyorsa diyabetin ani gelişen komplikasyonlarından birini yaşıyorsunuz demektir, mutlaka acil servise başvurmak gerekir. Hastanelerin hizmet vermeye devam ettiğini, böylece hastalarımızın kontrollerini aksatmamasını tavsiye ederim” şeklinde açıklamasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER