© Haber Acıpayam 2022

(Özel) Ankara Şehir Hastanesinde 2 blok tamamen Covid-19 hastalarına ayrıldı

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, "Yükü daha iyi karşılayabilmek adına, pandeminin şiddeti bir miktar belirginleştiği için yine Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastane binalarımızı diğer bölümlerden tahliye ederek müstakilen korona hastalarına baktığımız binalara çevirdik" dedi.


Son dönemde ülkedeki genel vaka sayılarında bir artış olduğunu ve bunun da ciddi bir payının Ankara’ya düştüğünü belirten Başhekim Op. Dr. Surel, “Son dönemde ülkemizdeki genel vaka sayılarında bir artış olduğunu zaten Sayın Bakanımızın bilgilendirmelerinde de görüyoruz. Bunun ciddi bir payı da Ankara’ya düşüyor. Ankara’da da biz özellikle Covid hastalarına baktığımız polikliniklerimizde son 1-2 haftadır bir artış gözlemliyorduk. Buna da cevap vermek için bazı alanlarda bir genişleme yaptık. Ancak vatandaşlarımızın sürece uyumu pek olmadığı için vaka sayılarındaki artış bilhassa Kurban Bayramı sonrası artarak devam etti. Buna cevap verebilmek için de biz yatak servislerimizde de bir organizasyon yaptık. Yeni normale geçerken pandeminin devam ettiği ama yoğunluğunun düştüğü tespitiyle biz izolasyon hastanesine getirdiğimiz iki hastanemizi tahliye ettik. Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastanelerimizi normal haline çevirdik. Her hastanemizin iki katını da korona hastaları ve korona şüphelileri için ayırdık. Akşam 78 yaşında apandisiti olan, aynı zamanda ateşi de olan, korona virüsün tüm bulgularını taşıyan ama olmayadabilecek bir acil hastamız geliyor. Bizim onu dakikalar, saatler içerisinde ameliyat etmemiz lazım. Ancak PCR testinin çıkması da belli bir zaman alıyor. En azından 2-3 saat alıyor. Dolayısıyla bu hastayı biz koronaymış gibi düşünüp, özel bir servise diğer hastalardan ayrı yatırıp, müstakil bir ameliyathanede ameliyat etmemiz gerekiyor. Daha sonra korona virüs testi negatif ise alıp normal servisine veriyoruz. Ama pozitifse korona servisinde takibine devam ediliyor” şeklinde konuştu.



“Ankara çevresi ve yurt dışından da çok hastamız geliyor”


Korona virüs hastaları için daha önce her binada iki kat ayırdıklarını belirten Başhekim Surel, “Son dönemde gelen hastalarımızın artmasıyla bu gelen hastalar sadece Ankara’dan değil. Ankara çevresi ve yurt dışından da çok hastamız geliyor. Gerek bizim yurt dışında görev yapan Türk vatandaşlarımız, gerekse yabancı ülke vatandaşlarından hastanemizin ve buradaki profesyonel ekiplerimizin hizmetine ulaşabilmek için, tedavi için gelmek isteyen çok oluyor. Bakanlığımızın uygun gördüğü bu tip hastalarımızı da biz alıp şifa ile hastanemizden taburcu etme gayretinde oluyoruz. Şu anda da böyle yabancı uyruklu olan veya yurt dışında çalışırken, görev yaparken rahatsızlığı münasebetiyle hastanemize gelen hastalarımız mevcut” diye konuştu.



“Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastane binalarımızı müstakilen korona virüs hastanesine çevirdik”


Son dönemde artan vakalar nedeniyle hastanede hasta yoğunluğuna mahal vermemek için hızla çalışma başlattıklarını belirten Başhekim Surel, “Bu yükü daha iyi karşılayabilmek adına, pandeminin şiddeti bir miktar belirginleştiği için yine Nöroloji-Ortopedi ve Genel Hastane binalarımızı diğer bölümlerden tahliye ederek müstakilen korona hastalarına baktığımız binalara çevirdik. Böylece izolasyonun daha iyi olacağını ve bizim personelimizi de daha iyi koruyacağımızı ve o alanları daha iyi sınırlandırıp bu hastalarımıza daha yüksek standartta hizmet verebileceğimizi ve herhangi bir hizmet ihtiyacının artışında da bu artışı da rahat göğüsleyebileceğimizi öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.



“Yeterli sayıda yatağımız var”


Herhangi bir pandemiye karşı hazırladıkları eylem planını aylar önce Sağlık Bakanlığına sunduklarını ve onay aldıklarını, bu kapsamda korona virüs pandemisine karşı da hazırlıklarının tam olduğunu belirten Başhekim Surel, “Biz yaklaşık 4 bin yataklı bir hastaneyiz. Şu an 2 bin 700 civarında hastamız yatıyor hastanemizde. Yeterli sayıda yatağımız var. Mesele bulaşıcı bir hastalık olan korona virüs hastalığına yakalanmış olan vatandaşlarımızı izole bir alanda tutalım. Onlardan bir başkasına bulaş olmasına mani olalım. Personelimizin belli bir sınırdan geçtikten itibaren daha dikkatli olması gerektiğini hissetmesini sağlayalım. Yani hem personelimizi hem de hastalarımızı daha iyi koruyalım ve daha iyi hizmet verelim düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.



Eğitimler pandemi sürecinde online devam ediyor


Ankara Şehir Hastanesinin büyüklüğü ve kapsamından dolayı adeta bir hastaneler şehri olduğunu belirten Surel, hastanede 15 bin personelin çalıştığını ve her gelen personele özel bir oryantasyon eğitimi verdiklerini söyledi. Hastane personelinin her alanda eğitimlerini aksatmadan sürdürdüklerini aktaran Surel, pandemi nedeniyle eğitimlerin neredeyse tamamının online gerçekleştiği bilgisini aktardı.



“Şükürler olsun ki yapılan testlerin yüzde 80’i negatif çıkıyor”


Ankara Şehir Hastanesinde Covid-19 PCR testinde sıkıntı yaşandığı iddialarına cevap veren Başhekim Surel, şunları kaydetti:


“Ankara Şehir Hastanesi olarak şu anda günlük 2 bin 700 testi biz kendimiz yapıyoruz. Bunu da kendimiz yapmıyoruz, başvuran vatandaşlarımıza yapıyoruz. Emin olun ciddi bir kısmına yapmasak da olur. Ben niye bu kadar hastadan bu kadar test çıkıyor diye soruyorum bazen arkadaşlarımıza. Belli bir sınırımız da yok testlerde, yapıyoruz. Bugün Türkiye’nin en kaliteli laboratuvar şartlarına sahibiz. İmkanlarımız şükürler olsun çok iyi. Bu imkanları sağlayanlara minnettarız. Ama bu hizmetleri yürütürken de bu kadar hastadan bu kadar tetkik nasıl çıkıyor diye soruyoruz. Şöyle çıkıyor; ameliyat edeceğimiz tüm hastalar, anjiyo yapacağımız hastalar, küçücük bir ateşle gelen bebekler bunların hepsine acaba korona var mı diye biz test yapıyoruz. Artı yurt dışına çıkacak vatandaşlarımıza test yapıyoruz. Bir de acaba bende bir şey var mı diye gelen vatandaşlarımız var. Onları da biz sözel olarak durumları gerektirmiyorsa bunu anlatmaya çalışıyoruz. Çok ikna edemediklerimize de yine test yapıyoruz. Ama ne kadar derseniz; 10 testten 8’i negatif zaten ve bunlar bizim süzdüğümüz hastalar. Yani biz yoldan merhaba diyen kişilere test yapmıyoruz. Hastaneye gelip başvuran, temaslı olduğunu düşünen veya bir şikayeti olan seçilmiş bireylere test yaptığımız halde şükürler olsun ki yüzde 80’i yine negatif çıkıyor.”


Başhekim Surel, sosyal medyada veya farklı bir ortamda herhangi bir konuda Şehir Hastanesi ile ilgili oluşan söylentiler karşısında doğru bilgi almak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER