© Haber Acıpayam 2022

(Özel) Covid-19 savaşçılarının yoğun kış şartlarında aşıyı ulaştırma serüveni

Covid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama programı hızla devam ediyor. Bu kapsamda Covid-19 ile ön cephede savaşlarını sürdüren sağlık çalışanları, dağ taş, kar kış demeden sırası gelen herkese aşıyı ulaştırmaya çalışıyor.


Covid-19 ile mücadele kapsamında Çin’den getirilen CoronaVac aşıları sırası gelen vatandaşlara uygulanmaya devam ediyor. İlk olarak sağlık çalışanlarından başlayan aşılama programı, şu anda 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile onların 60 yaş ve üzeri eşlerine kadar geldi. Ankara’da aşılanma sırası gelen ancak yürüyemediği için engelli bakım hizmeti alan 69 yaşındaki Emire İzgi de aşısını oldu. Ankara’nın 1135 rakımlı Elmadağ ilçesine bağlı Kuşçuali köyünde ikamet eden Emire İzgi, aşı olmak için randevusunu aldı. Ancak yaşlı kadın yürüme güçlüğü çektiği ve evde bakım hizmeti aldığı için ekipler, yer yer yaklaşık 40-50 santimetreyi bulan kar ve zorlu kış şartlarında aşıyı evine kadar götürerek yaptı.


Evinde aşısını olan Emire İzgi, “Çok teşekkür ederim aşımı yaptılar. Bana da hizmet ettiniz. Halamın kızı var yaşlı, ona git aşını ol dedim. Bak bizim adam oldu dedim. Herkese gitmelerini tavsiye ederim. Sağlık ekiplerinin hepsine teşekkür ederim. Valla nasıl geldiniz? Ben çıktım üşüdüm geldim. Siz nasıl geldiniz bilmiyorum” diye konuştu.



“Karda kışta, tipide vurdunuz kırdınız geldiniz”


Aşı sırası gelir gelmez sağlık kuruluşuna giderek aşısını olan 76 yaşındaki Nazım İzgi ise, “Biz aşımızı olduk, eşime sıra geldi. Eşimin aşısını da siz yaptınız Allah razı olsun. Karda kışta, tipide vurdunuz kırdınız geldiniz. Devletimize, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Ekiplere çok teşekkür ederim. Allah razı olsun hepsinden birer birer. Ekipleriniz çok iyi. Devletimiz zengin, devletimiz her şeyi yapıyor. Aşılarını olsunlar. Biz de aşımızı olduk. Herkesi aşıya davet ediyorum. Bu hastalıktan kurtulmak istiyoruz, herkes kurtulsun. Hastalık kötü bir hastalık. Çok pis, çok yalancı bir hastalık. Geldiği zaman adamları öldürüyor. Bunaltıyor, soluk aldırmıyor. Ben herkesin aşı olmasını isterim” şeklinde konuştu.



“Evet, hava şartları çetin ve zor ama biz görevimizin başındayız”


Zorlu kış şartlarına rağmen aşıyı Emire İzgi’ye ulaştıran ekipte yer alan Elmadağ İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Salih Karaca, “Aşılama çalışmaları için geldik. Şu anda Elmadağ’ın Kuşçuali köyündeyiz. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) aşı randevusunu alan Emire İzgi hanımefendinin aşısını yapmak için geldik. Süreç şu şekilde oluyor; ALO 182 veya MHRS üzerinden arayıp kendilerine uygun olan günü randevu olarak alıyorlar. Biz o randevu sonrası kendileri ile iletişime geçiyoruz ve aşılarını yapmış oluyoruz. Evet hava şartları çetin ve zor. Ama biz görevimizin başındayız. İnsanların tepkisi bizi tabii ki motive ediyor. Çok da hoşumuza gidiyor. Daha da şevkle çalışmamızı sağlıyor. Bizi tabii ki daha da mutlu edecek şey de toplumun tüm kesiminin, herkesin aşılanmasını sağlamak olacak. Aynı şekilde her gittiğimiz evde bu yaş grubunda, belli yaş grubunda aşılamanın yüksek olması da bizi mutlu ediyor. Mümkün olduğunca ne kadar hızlı bir şekilde bitirebilirsek aşılamayı, bizi de sağlık çalışanları olarak mutlu ve motive edecek şey budur diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.



“Bu zorlu şartlarda onların desteği ve duasıyla işimizi severek yapıyoruz”


Her gittikleri evde çok sıcakkanlı karşılandıklarını ve bu durumun kendilerini çok fazla motive ettiğini belirten Elmadağ İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Ebe Nuran Taş, “Gittiğimiz yerlerdeki insanlar çok sıcak ve sürekli bir şeyler ikram etmeye çalışıyorlar. Çok minnettarlar. Devletin yaptığı bu evde bakım olsun, aşılama olsun çok memnunlar ve sürekli dua ediyorlar. Bizler de onların duasını duydukça ve sevinçlerini gördükçe gerçekten mutlu oluyoruz ve bu zorlu şartlarda onların desteği ve duasıyla işimizi severek yapıyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER