© Haber Acıpayam 2022

Pandemi döneminde çocuklarda aşırı internet kullanımına ‘ortak’ çözüm

Klinik Psikolog Dila Soğancı, “Kovid-19 süresince internet bağımlısı olmaktan korunmak için, aile içinde ortak bir bilgisayar kullanımı, ‘ortak’ teknolojik aletlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ortak teknolojik alet kullanımı doğal yoldan evdeki her birey için sınırlama sağlamaktadır” dedi.


Pandemi döneminde çocuklarda aşırı internet kullanımı konusunu değerlendiren Medicana Samsun Hastanesi Kl. Psikoloğu Dila Soğancı, “Pandemi süresinde hem yetişkinler hem de çocuklar evde uzun ve boş zaman geçirmek zorunda kaldı. İnsanlar için boş zaman geçirmenin ve boş bir zihnin kaygılı düşüncelere zemin hazırladığını görmekteyiz. Bu dönemde çocuklarda oluşan kaygı, korku ve stresi, çocuklar iç dünyalarında baskılamaya başlar ve uyku düzeninde bozulma, sosyalleşmeme ve sorumlulukların azalması gözlenir. Yaşanan kaygı, korku ve boşluk duygusunu ne yazık ki teknoloji doldurmaktadır” diye konuştu.



Teknoloji kullanımı sınırlı olmalı


Teknoloji kullanımının sınırlı olması gerektiğini ifade eden Dila Soğancı, “Teknolojinin bu dönemde koruyucu işlevleri oldu fakat pandemi öncesi de önerdiğimiz gibi çocuklar ekran başında kontrollü zaman geçirmeliler. Gün içinde teknolojiye ayırdığı vaktin yaşıtlarıyla orantılı olması gerekmektedir. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuğun herhangi bir ekran karşısında geçireceği zaman günde 60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Çocuk ve ergenlerde teknolojinin öğretici yanı olduğu kadar bağımlılık yapıcı bir yanı da bulunmaktadır. Kısıtlanamayan internet kullanımı, kişiye internet dışı geçirdiği vaktin önemsiz, kalitesiz ve değersiz olduğunu hissetmesine neden olur, internetten uzak kalındığında öfke, sosyal-iş-aile ilişkilerinin bozulması görülür. Çocuklarda uzun süreli internet kullanımı dikkat eksikliğine yol açan, okul hayatına ve sosyal hayata yeniden adapte olmayı zorlayan, aile içi çatışma gibi problemlere yol açan önemli bir durumdur. Pandemi süresince dikkat edilmeden ve sınırlandırılmadan kullanıma izin verilmesi sosyal ilişkilere ve çocuğun gelişimine oldukça zararı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


Klinik Psikolog Dila Soğancı, şu tavsiyelerde bulundu:


“Kovid-19 süresince internet bağımlısı olmaktan korunmak için, aile içinde ortak bir bilgisayar kullanımı, ortak teknolojik aletlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ortak teknolojik alet kullanımı doğal yoldan evdeki her birey için sınırlama sağlamaktadır. Önemli olan ilk şey çocukların teknoloji dışında evde keyifli vakit geçirmesini sağlayarak aile içi iletişimi arttıran aktivitelerdir. Çocuğunuza ev içerisinde yaşına uygun vakit geçirebileceği bir görev verilmelidir. Kitap okuma, yaşına göre mandala, puzzle, ailecek oynanabilecek kutu oyunları internet ile bağını koparmayı sağlarken, sosyal ilişkilerin de bozulmamasını sağlayacaktır.”

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER