© Haber Acıpayam 2022

Prof. Dr. Canan Seren: “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyor”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyorlar. Anneden bebeğe Covid-19 geçişi, anne karnındayken geçtiği net olarak ispatlanamadı” dedi.


Korona virüs herkesi etkiliyor ancak aileleri en çok korkutan durum ise bebeklerinin korona virüsü olması. Bebeklerin birçoğunun korona virüsü hafif atlattığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bebeklerin korona virüsü hafif atlattığına dikkat çekilse de aileler yine de tedirgin. OMÜ bünyesinde kurulan Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi geçen günlerde hizmete başladı. Bugüne kadar 12 bebeğin tedavi edildiği ünite tam donanımlı şekilde hizmet veriyor.


Bebeklere korona virüsü bulaş yolları hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Canan Seren, “Bebeklerin birçoğu doğum sırasında anneden enfekte oluyorlar. Anneden bebeğe Covid-19 geçişi, anne karnındayken geçtiği net olarak ispatlanamadı. Literatürde tanımlanmış birkaç tane vaka var sadece. Bizim de bu şekilde bir vakamız oldu. Ancak daha çok doğum esnasında bebeklerin Covid-19 enfeksiyonu aldıkları düşünülüyor. Bazı bebeklerimiz ise eve gittikleri zaman evdeki kişilerle temas sonrası enfekte olup servisimize yatışları yapılıyor” diye konuştu.



“Covid bebeklerde hafif seyrediyor”


Salgın sürecinin başından beri 20 bebekte korona virüse rastlandığını, bunların da hafif şekilde atlattıklarını belirten Prof. Dr. Seren, “Salgın başladığı günden bugüne koronalı gebelerden doğan 20’ye yakın bebeği hastanemiz bünyesinde izledik. Aralıktan sonra kendi ünitemizde izlediğimiz bebek sayısı ise 12. Bu bebeklerin birçoğu gebelik sırasında anneden alınan enfeksiyonlar. Yalnızca 4 bebeğimiz enfeksiyonu çevredekilerden aldılar. Kovid-19 bebeklerde hafif seyrediyor, yeni doğanlarımız biraz daha şanslı. Eğer annede erken doğum gibi bir durum olmadıysa suni solunum cihazı ihtiyacı bu bebeklerimizde olmuyor. Enfeksiyonu rahat bir şekilde atlatıyorlar” şeklinde konuştu.


OMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nin tam donanımlı bir şekilde düzey 4 hizmet verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Canan Seren, “Covid-19 bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok aileyi derinden etkiledi. Yeni doğan bebeklerimiz de bu etkilenen grup arasında yer almakta. Korona salgını başladıktan sonra önce gebelerde Covid olduğunu gördük. Koronalı annelerimizin bebeklerini izlemeye başladık. Daha sonra zaman içerisinde artan vaka sayısı ile koronalı gebelerden doğan bebeklerin sayısı arttı. Bu nedenle biz de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi bünyesinde 4 yataklı ’Covid Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’ açmayı uygun bulduk. Tam donanımlı bir ünite düzey 4 hizmet verebilmekte. Bebeklere kuvöz bakımı, suni solunum cihazı bakımı ve bunun dışında ihtiyaç duydukları yoğun bakımları verebiliyoruz.”

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER