© Haber Acıpayam 2022

Prof. Dr. Kulan: Pandemi döneminde 11 milyon insan ‘kalpten’ hayatını kaybetti”

Dünyayı etkisi alan korona virüs nedeniyle kalp-damar hastalığına bağlı ölüm oranının gözden kaçtığını ileri süren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kulan, “Covid-19 nedeniyle dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı 711 binlerde seyrederken, aynı dönemde kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin sayısı 11 milyonu geçti” dedi.


Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, insanların korona virüsten korunduğu gibi kalp ve damar hastalıklarından da nasıl korunacağını çok iyi bilmesi gerektiğini vurguladı. Kulan, korona virüsten korunmaya yönelik verilen mücadeleyi takdirle karşıladığını ancak kalp ve damar hastalıklardan nasıl korunulması yönünde başarısız olduklarını söyledi. Prof. Dr. Kulan, “Yaşam süremiz teknolojideki gelişmelere bağlı olarak sürekli artıyor. 1955’li yıllarda dünyada insanların ortalama yaşam süresi 47 yıl iken, bu rakam 2017’de 72’ye yükseldi” bilgilerini verdi.


Pandemi (salgın) döneminde dünya genelindeki ölüm sayısının 711 bin olduğunu fakat aynı dönemde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm sayısının 11 milyonu geçtiğini belirten Kulan şunları söyledi:


“Maalesef günümüzde dünyada yaşanan ölümlerin yaklaşık yarısı kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile gerçekleşmektedir. Son Covid-19 pandemisi birçok toplumu ister istemez bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda eğitti ve eğitmeye devam ediyor. Koronanın yayılmasını önlemek için söylenen hijyen, mesafe ve temizlik kuralı en az aşı kadar etkin. Bu öğrendiklerimiz her zaman işe yarayacak. Peki, kalp ve damar hastalıklarının da ölümcül ve toplum sağlığı sorunu olduğunu, bu hastalıklardan da korunabileceğimizi topluma anlatabildik mi? Rakamlara bakarsak, anlatamadık. Hem de yıllardır neden ve sonuçlarını bildiğimiz halde. Biliyoruz ki, kardiyovasküler hastalıkların yüzde 75’i alınan tedbirlerle önlenebilir. Sigarayı bırakmayı, beslenmemize ve kilomuza dikkat etmeyi, spor yapmayı anlatamadık. Hipertansiyon, hiperkollesrolemi, diyabet gibi kardiyovasküler hastalıklara neden olan faktörlerin önlenebilir olduğunu ve bunun için yapılması gerekenleri anlatamadık. Ben de kardiyovasküler hastalıklarla ilgilenen bir akademisyen olarak kendi adıma Covid-19 salgınında çok şey öğrendim. Artık toplum olarak kardiyovasküler hastalıklardan nasıl korunacağımızı bu sadelikte her zaman her yerde anlatmalıyız.”


Dünyada her yıl kalp ve damar hastalıklarından 18 milyon insanın öldüğü, 2020 yılında ise bu rakamın 25 milyona çıkacağının tahmin edildiği bildirildi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER