Restore edilen tarihi cami rutubete yenik düşüyor
ACIPAYAM Denizli’nin Çivril’de geçen yıl restore edilerek yeniden ibadete açılan tarihi Bayat Camisi duvarlarının son dönemde yağışlar sonrası neme bağlı oluşan rutubetten olumsuz etkilendiği belirtildi.
Çivril’in önemli tarihi mekanlarından olan Osmanlılardan kalma tarihi Bayat Cami, son yağışlardan olumsuz etkilendi. Geçen yıl Denizli Valiliği, GEKA ve Çivril Belediyesi tarafından geliştirilen proje ile restore edilen ve yeniden ibadete açılan tarihi caminin iç ve dış duvarları nem yüzünden kabarmaya başladı. Denizli’deki nadir camilerden olan ve duvar süslemeleri ile dikkat çeken caminin bir yıl geçmeden rutubet alması tepkilere neden oldu. Caminin avlusunda bulunan mescit de rutubet ve bakımsızlıktan olumsuz etkilendi.
Uzun yıllar restore edilmeyi bekleyen ve çatısı çökme noktasına gelen Bayat cami yaklaşık bir yıl süren çalışmalar ile kerpiçten aslına uygun olarak restore edildi. Duvar süslemeleri de aslına uygun olarak yeniden yapılan cami yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından 2022 yılı Mayıs ayında ibadete açılmıştı. Nisan ayı ile etkili olan yağışlar sonrasında caminin dış bahçe duvarları ile iç duvarları ve çatısında rutubetlenmeye bağlı olarak sararma ve atmalar başladığı ifade edildi.
Camiinin bir yılda nem almasına tepki gösteren mahalle sakinleri, “Uzun yıllar yapılacak diye beklediğimiz caminin duvarları 1 yılda sararmaya başladı. Çatısından akan su, duvarları kabarttı. İç duvarları nemden dolayı boyalarını atacak. Bir yıl önce yapılan caminin bu şekilde yağmurdan etkilenmesi doğru değil” diyerek duruma tepki gösterdiler.
Cami iç duvar süslemelerinin orijinal olduğunun altını çizen köylüler, “Uzun yıllar çatısı açık olduğu için caminin süslemeleri solmaya yüz tutmuştu. Yapılan restorasyonla süslemeler aslına uygun yapıldı fakat şimdi de duvarlar nem alıyor. Caminin bütün duvarlarında sararma ve kabarma var. Tedbir alınmazsa hem duvarlar hem de süslemeler büyük hasar görecek” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’de su seviyesi artan derelerde köprüler zarar gördü
Denizli’nin Acıpayam ve Çameli ilçelerinden geçen Kanlı Çay ile Karanfilli Çayı’nda yoğun yağış sonrası su seviyesi yükseldi. Taşkın nedeniyle bazı köprü ayakları zarar görürken, köprüsüz yollarda ulaşım durma noktasına geldi.
Denizli’ye kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Denizli için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışlar nedeniyle sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama uyarısında bulundu.
Denizli’de üç aracın karıştığı kazada 1 kişi ağır yaralandı
Denizli’de üç aracın kavşakta çarpıştığı kazada bir kişi ağır yaralandı.
Kereste makinesinden fırlayan parça işçinin ölümüne neden oldu
Denizli'de kereste fabrikasında arızalanan makineden fırlayan kereste kafasına çapan işçi yaşamını yitirdi.
Sosyal medyada tanıştığı mobilya ustasını öldüren genç tutuklandı
Denizli’de 3 çocuk babası mobilya imalatçısının kamyonetinde bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyetteki sorgusunda susma hakkını kullanan zanlı tutuklandı.
Denizli sağlık camiasının acı kaybı
Denizli’nin göz sağlığında dünyaca tanınan ismi olan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. Volkan Yaylalı hayatını kaybetti.