Tiroid kanserleri kadınlarda 10 kat daha fazla görülüyor
ACIPAYAMÖzel Denizli Cerrahi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, tiroid ile ilgili önemli bilgiler vererek, “Tiroid kanserleri kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha sık görülüyor, menopozdan sonra kadınlarda tiroid kanseri daha fazla ortaya çıkıyor” dedi.
Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Dâhiliye Uzmanı Dr. Dündar Güngör, tiroid hakkında bilgilendirmede bulunarak önemli detaylar verdi. Hastalığın çeşidini tedavi yöntemlerini anlatan Uzm. Dr. Güngör, tiroidin az veya çok çalışması durumunda farklı sorunlara yol açabileceğini ifade ederek, “Tiroid boynumuzun nefes borusu önünde bulunan kelebek şeklindeki bir organdır. Yaklaşık 30 - 40 gram ağırlığında, vücutta metabolizmayı kontrol eden görevleri vardır. Bezin kendisinin yapısal ve fonksiyonel şeklinde hastalıkları ve kanser hastalıkları vardır. Tiroidin yapısal hastalıkları, halk arasında guatr dediğimiz tiroid bezinin büyümesi halidir. Bunun nodüler ve nodüler olmayan tipleri vardır. Nodüler tipinde guatr, hastalık içinde lokal nodül dediğimiz yumrulardan oluşur. Tiroidin birde fonksiyonel hastalıkları vardır. Tiroid az çalıştığında hastalarda bir takım metabolik değişikler ortaya çıkmaya başlar. Saç sökülmesi, halsizlik, yorgunluk, soğuğa tahammülsüzlük, bayanlarda özellikle adet dönemlerinin dengesizleşmesi gibi şikâyetleri olur. Tiroid hızlı çalıştığında ise saç dökülmesi, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid kanserleri kadınlarda erkeklere nazaran 10 kat daha sık görülür ve menopozdan sonra kadınlarda bu kanser daha fazla ortaya çıkıyor. Tedavide ise tiroid az çalışıyorsa eğer, hormonun doz ayarı yapılarak hastaya verilmesi gerekir, çok çalıştığında ise iki ilacımız var. O ilaçlar kullanılarak hastaların normal fonksiyona dönmesi sağlanır. Yapılan tahlil-tetkikler sonucunda kanser ortaya çıkarsa hastanın durumu takibe alınır, acil operasyon önerilir” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’nin gururu Şirin, Balkan üçüncüsü oldu
Denizlili Milli sporcu Şirin Yolcu, Karadağ’ın Budva kentinde düzenlenen Judo Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Balkan Üçüncüsü oldu. Genç sporcu, elde ettiği bu sonuçla teknik gelişimini ve form grafiğini bir üst seviyeye taşıdı.
Uzmalar tuz kullanımı dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu
Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Efsun Özdemir Arık 11-17 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında açıklama yaptı.
Havuzda epilepsi krizi geçiren genç hayatını kaybetti
Denizli'de 25 yaşındaki genç havuzda epilepsi krizi geçirince boğularak hayatını kaybetti.
Kanatsız Melekler'den özel bireylere ve ailelerine moral dolu bahar kutlaması
Kanatsız Melekler Yaşam Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde özel bireyler ve aileleri unutulmaz bir gün yaşadı. Gün boyu süren etkinlikler, hem çocukların yüzünü güldürdü hem de birlik ve beraberlik duygularını güçlendirdi.
Kar yağışının ardından oluşan sis sürücülere zor anlar yaşattı
Denizli'de etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımda aksamalara neden oldu. Denizli-Antalya kara yolunun Cankurtaran ve Kazıkbeli mevkilerinde gece boyunca etkisini sürdüren kar yağışı, sabah saatlerinde şiddetini azaltsa da bölgede etkisini sürdüren sis sürücülere zor anlar yaşattı.
Denizli’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu
Denizli’de geçtiğimiz hafta mevsim normalleri üzerine çıkan hava sıcaklıkları yerini kar ve soğuk havaya bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı zaman zaman ulaşımda aksamalara neden oldu.