Topraklarını tanıdılar, daha çok kazandılar
ACIPAYAMBüyükşehir’den 1700 çiftçiye toprak analiz desteğiBaşkan Zolan: “Üreten insanımızın her zaman yanındayız” Denizli Büyükşehir Belediyesinin, çiftçilerin toprak analizlerini yaptırarak daha kaliteli ve verimli ürün elde etmeleri amacıyla başlattığı Toprağını Tanı projesinden 1.700 üretici yararlandı. Bugüne kadar 50’den fazla projeyle kırsala destek verdiklerini belirten Başkan Osman Zolan, “Üreten insanımızın her zaman yanındayız” dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesinin çiftçilerin daha kaliteli ve verimli ürün elde etmesine destek sağlamak hedefiyle geçen yıl başlattığı “Toprağını Tanı” projesi yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Toprak analizinin teşvik edilmesi, toprak analizine dayalı gübreleme programlarının yaygınlaştırılması, güvenli gıda üretiminin devamlılığı ile toprak-su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi amacıyla Denizli Büyükşehir Belediyesinin yüzde 75 hibe ile 2022 yılında başlattığı projeden bugüne kadar 1.700 çiftçi faydalandı. Çiftçilerin tarlalarında analiz yapılmasının ardından, arazilerin gübre ihtiyaç oranı, toprak besin maddesi eksikliği vehangi cins gübrelemenin yapılması gibi veriler tespit edildi. Projeye müracaat eden üreticilerin ihtiyaçtan fazla gübreleme yapmasının önüne geçilirken, üretim maliyetlerinin düştüğü, güvenilir sağlıklı gıda üretim ve tüketiminin teşvik edildiği, ürünlerde kalite ve verim artışı olduğu görüldü. Öte yandan toprak analiz desteğini devam ettiği belirtilirken, Toprağını Tanı projesine başvurmak isteyenlerin İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerektiği ifade edildi.
Proje çiftçilerden yoğun ilgi görüyor
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan bilinçli tarım yapmanın önemine değinerek, daha kaliteli ve verimli ürün için üreticilerin arazilerinin toprak yapısını bilmesi ve bunun için de mutlaka toprak analizlerini yaptırmaları gerektiğini söyledi. Bugüne kadar 50’nin üzerinde çiftçi ve üreticilere nefes aldıracak proje hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Zolan, “Toprağını Tanı projemiz çiftçilerimizden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Arazisinde analiz yaptıran çiftçilerimiz bilimsel veriler ışığında hem daha kaliteli ve verimli ürün elde ediyor, hem de üretim maliyetleri düşüyor. Allah’ım bereketli ürünler versin. Çiftçimizin, üreten insanımızın her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.
Toprağını Tanı projesinin faydaları
- Çiftçilerin arazilerindeki besin maddesi eksikliği tespit edilerek ürünlerine uygun gübre önerisinde bulunularak bilinçli tarım yapılması teşvik ediliyor.
- Arazinin ihtiyacı oranında gübre önerilerek üreticinin ihtiyacının altında ya da çok üzerinde gübre kullanması önleniyor.
- Üretim maliyetlerinin düşürülmesi sağlanarak, analiz yaptıran üreticilerin artışı teşvik edilerek eksik veya fazla gübrelemenin getirdiği ürün kayıpları önleniyor.
- Verimsiz olduğu düşünülen alanların toprak analizine uygun gübreleme programı yapılarak işlenebilir ve üretime kazanılır hale gelmesi sağlanıyor.
- Araziye atılan gübre miktarı analiz sonucuna göre yapıldığı için ihtiyacın dışında ve zamanda gübre kullanımı önlenerek toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi önleniyor.
- Güvenilir sağlıklı gıda üretim ve tüketimi teşvik ediliyor.
İlginizi Çekebilir
Aydem Perakende ve Gediz Perakende yenilenen şubeleriyle müşteri deneyimini güçlendiriyor
Müşteri odaklı dönüşüm yolculuğu kapsamında 2023 yılından bu yana kapsamlı bir renovasyon programını hayata geçiren Aydem Perakende ve Gediz Perakende, yenilediği Denizli Bayramyeri Müşteri İlişkileri Merkezi'ni hizmete açtı.
Protein takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve hastalıklardan koruyabilirsiniz
Çocuklarda günlük protein ihtiyacının karşılanması için hayvansal gıdaların yanında bitkisel ürünlerlerle çeşitlendirme yapılmasını öneren Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül, "Uzman kontrolünde protein miktarı takibi yaparak çocuğunuzu büyüme geriliği ve sık hastalanmalardan koruyabilirsiniz" dedi.
Bozulan gelin arabası yoluna çekicinin üzerinde devam etti
Denizli'de düğün konvoyunda arızalanan gelin arabasının yardımına yoldan geçen çekici yetişti. Gelin ve damadın içerisinde bulunduğu araç konvoya çekici ile devam etti.
Göçükten sağ olarak kurtarılıp alkışlarla karşılanan madenci hayatını kaybetti
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, cuma günü bir krom madeninde meydana gelen göçükten 25 saat sonra sağ olarak çıkartılan işçi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yakınlarının saatlerce gelecek iyi haberi beklediği madenciden geriye, göçükten kurtarıldıktan sonra sedyede alkışlarla karşılandığı anlar kaldı
Kazazedelere yardım etmek isterken kazaya neden oldu
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari araç orta refüjdeki ağaca çarparak durabildi. Kazazedeye yardım etmek için yavaşlayan kamyonete arkadan çarpan otomobildeki kadının öldüğü kazada, 4 kişi yaralandı.
Acıpayam’da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 4 yaralı
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, kontrolden çıkan hafif ticari aracın karşı şeride geçmesi sonucu üç aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1 kadın öldü, 4 kişi yaralandı.