© Haber Acıpayam 2022

Uyku apnesi hastalarına müjde

Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, uyku apnesinin zannedildiği gibi çözümsüz bir rahatsızlık olmadığını, tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.


Şimdiye kadar uzmanların demeçleri, basında yayınlanan yazı ve röportajlarda uyku apnesinin acilen tedavi edilmesi gereken çok ciddi ve hayati önemi olan bir hastalık olarak söylendiğini belirten Akupunktur Uzmanı Dr. İsmail Maraş, şöyle konuştu:


"Hatta ileri derecede uyku apnesi şikayeti olanlara, geceleri maske kullanmak önerildi. ’Bu rahatsızlık tedavi edilmediği zaman hastayı bekleyen riskler vardır’ denildi. Örneğin kalp ritim bozukluğu, kalp krizi, felç, impotans yani iktidarsızlık, iş verimsizliği, gün aşırı uykusuzluk ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan sosyal problemlerden söz edildi. Oysa uyku apnesi tedavisi bilinen bir hastalıktır."


Dr. İsmail Maraş, uyku apnesine bağlı olarak örneğin gürültülü horlama, sabah baş ağrısı, yüksek tansiyon, aşırı ve hızlı kilo alma, sabah ağız kuruluğu, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uykuda aşırı terleme, mide yanması, uykusuzluk, sık idrara çıkma, huzursuzluk gibi rahatsızlıklar olabileceğini belirtti. "Bu rahatsızlığı ortadan kaldıracak elinizde bir mucize mi var" sorusuna ise, böyle bir iddianın anlamsız olacağını ve böyle bir iddia sahibi olmadıkları yanıtını veren Dr. Maraş, şunları söyledi:


"Böyle bir iddia mesleğin doğasına aykırıdır. Meslektaşlarımın gayretini elbette takdirle takip ediyorum. Bizim amacımız sadece klinik tecrübelerimizi kamuoyu ve meslektaşlarımızla ve bu konuda yeni ve farklı bir tedavi arayışı içinde olanlarla paylaşmaya yöneliktir. Biz Maraş Akupunktur Merkezimizde uyguladığımız klinik tecrübelerimizde yüzlerce vakada şunu gördük. Kişinin burnunda et olabilir, kemik eğriliği yani deviasyon olabilir, küçük dil daha uzun olabilir. Ama bu kişinin dolaşım sistemi, boşaltım sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi gibi sistemleri sağlıklı çalışıyorsa böylesi kişide uyku apnesi rahatsızlığı gözükmez. Aksine, örneğin bir kimsede burunda kemik eğriliği olmasa da damakta polip olmasa da genizde et olmasa da uyku apnesinden şikayetçi olabilir. Çünkü bu kişide; muhtemelen bir boyun fıtığı, bir bel fıtığı, bir kabızlık, bir hazımsızlık; öte yandan örneğin kulakta uğultu, çınlama, kireçlenme, hemoroit, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklardan biri veya birkaçı varsa o kimse yine uykuda horlar, yine uyku bozukluğu yaşar, yine uyku apnesi dediğimiz şikayetler söz konusu olabilir. Bu veya herhangi bir rahatsızlığı sebebiyle polikliniğimize müracaat eden hastaya solunum sistemi için, sindirim sistemi için, kabızlık için, bel ve boyun fıtığı için tedavi uyguladığımızda bile hasta yakınlarının bir zaman sonra ‘eşimin horultusu azaldı. Nefes alma esnasındaki nefessizlik nöbetlerinde azalma oldu’ dediklerini sevinerek öğreniyoruz."


Dr. İsmail Maraş, eldeki mevcut tedavi yöntemlerinin hepsini denemesine, hepsinden yararlanmasına rağmen bu rahatsızlık sebebiyle uykusunu alamadığı için kimi toplantılarına katılamayan, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı endişesiyle kimi görüşmelere gidemeyen ya da başarılı bir performans sergileyemediği için işini kaybetmek korkusu dahi yaşayan beyaz yakalıların, iş adamlarının, yönetici ve kariyer sahiplerinin akupunktur tedavi yöntemlerinden de faydalanmasının önemli bir farkındalık olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER