© Haber Acıpayam 2022

Uzm. Dr. Karaman: “Maskenin yüzde 90-97 arasında koruyuculuğu var”

Uzman Doktor F. Mine Karaman, maskenin yüzde 90-97 arasında koruyuculuğu olduğunu ifade ederek, hastanelerinde PCR testi yaptıklarını ve hastaların güvenle tedavi olabileceğini belirtti.


Medova Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor F. Mine Karaman, pandeminin 8. ayında yavaş yavaş Covid-19 ile ilgili bilgi ve tedavi birikimleri olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önderliğinde tedavilere devam ettiklerini anlatan Uzm. Dr. Karaman, “Bu anlamda teşhis koyucu yer olmak için de ilk defa Konya’da özel hastane olarak bizde PCR (sürüntü) Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Hem askere, yurtdışına gidecek olanlara hem de kendi hastalarımızın bir bölümüne PCR testi yapabiliyoruz. Aynı zamanda geçirip geçirmediğine dair çeşitli antikor testlerimiz de var, onları da yapıyoruz. Teşhisi bir an önce koyup bir an önce tedaviye başlamakta büyük fayda var diye düşünüyoruz. Tabi biz teşhis aşamasında varız. Halkımızdan şöyle bir şey istiyoruz; lütfen maske ve sosyal mesafeye dikkat etsinler, yakalanmamaya çalışsınlar. Çünkü aşı dediğimiz şey çıksa bile yüzde 40, 50 koruyuculuğu olacak. Maskenin yüzde 90-97 arasında koruyuculuğu var. Maske ve mesafeye dikkat ederek temaslı algoritmasına uygun davranmalıyız. Çocuklar okula başladı. Çocuklar okuldan geldikten sonra onlara da maske ve hijyen eğitimini evde tekrar tekrar vererek, onları kontrol ederek bu pandemiyle başa çıkacağımızı ümit ediyoruz” dedi.



“Güvenle gelebilirler, muayene olabilirler ve tedavi olabilirler”


PCR ve antikor testi yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Karaman, “Covid’le ilgili hemen hemen tüm testleri yapıyoruz. Tedavi plazma için ya da başka nitelikli işler için kullanılan ilaçlar var Sağlık Bakanlığının önerdiği. Onlarla ilgili kullanılan birtakım kan testleri var onları da yapıyoruz. Yani Covid anlamında bir üniversite hastanesi kadar belki ondan bile fazla donanımlı bir hastane burası. Çok kuvvetli bir Covid doktor ekibi var. Göğüs hastalıklarından enfeksiyon hastalıklarına, hematolojiden yoğun bakıma kadar çok donanımlı bir hastane. Hastalar güvenle gelebilirler. Başka hastalıkları olan hastalarımız da güvenle gelebilirler. İkisinin de giriş yerleri farklı. Hastanede pandemi önlemlerine üst düzey dikkat ediyoruz. Muayene alanlarına iki kişi almamaya çalışıyoruz. Bilim Kurulu’nun normalleşme sürecinde hastaneler için öngördüğü her önlemi biz hastanemizde harfiyen uyguluyoruz. Bu anlamda başka hastalarımız da hastaneye gelememek, Covid artmış hastalık kaparım diye paniğe sakın kapılmasınlar. Güvenle gelebilirler, muayene olabilirler ve tedavi olabilirler” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Tabela asıldı, yakında açılacak

Aydın’ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre sonra açılacağı asılan tabela ile duyuruldu.

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

TÜM HABERLER