© Haber Acıpayam 2022

Uzman psikolog, pandemi sürecindeki özlemini kaleme aldı

Ordu’nun Fatsa ilçesinde görev yapan Uzman Psikolog Ebru Yıldırım Orhan, korona virüsü tedbirleri kapsamında kısıtlanan hayatın özlenenlerini kaleme aldı.


Özel Meditech Hastanesi Uzman Psikolog Ebru Yıldırım Orhan, tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan korona virüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan bazı kurallar dolayısı ile insanların normal yaşantılarına özlem duyduğunu yazdı. Korona virüsü salgını kapsamında insanların mahalle, sokak, cadde ve ev ortamındaki kaynaşmalarını hasretle beklediğini ifade eden Özel Meditech Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ebru Yıldırım Orhan, "Neyi Özledik?" başlığı ile paylaştığı yazısında özetle şu ifadelere yer verdi:“Yaşadığımız bu pandemi sürecinde sanırım bir çoğumuz bunları düşünür olduk ya da fark ettik. Aslında her doğan güneşin ve her geçen zamanın ne kadar kıymetli olduğunu fark ettik. Temel güvenlik duygumuzu ve hayatta kalma içgüdümüzü böylesine yaşamadık veya hissetmedik belki de. Küçücük bir virüs tüm insanlığa aynı duyguyu yaşattı; ‘korku ve kaygı’ hepimiz korktuk mu? Evet ve hala da korkuyor ve kaygılanıyor olmamız çok doğal çünkü tüm dünya merak ediyor bu süreç, bu belirsizlik ne zaman bitecek? Fiziksel sağlığımızın yanında ruh sağlığımızı koruyabilmenin de önemi daha çok anladık. Aslında Kovid-19, bize geçmişle, gelecekle, kendimizle, hayatla ilgili öylesine şeyler öğretti ki; onun içindir ki anlamını bulabildiğin zaman geçmiş güzeldir, öğretendir geleceğe daha sıkı bağlayandır.”

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER