© Haber Acıpayam 2022

Uzmandan, “Göz muayenesi, kalıcı hasarları önler” uyarısı

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, görmede bir sorun olmasa bile yılda en bir kez göz muayenesinin, kalıcı hasarların önüne geçeceğini konusunda uyarıda bulundu.


Yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmanın, gözde kalıcı hasarlara yol açabilecek hastalıkların önüne geçeceğini belirten Atagöz Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, göz hastalıklarında da erken tanı ve tedavinin başarı oranını arttırdığına dikkat çekti.


Rutin göz muayenesinin, yaşam boyu sağlıklı görüş için birçok faydası olduğunu söyleyen Saklamaz, “İnsan, günlük yaşamında iki gözü ile bakarken, bir gözünün az gördüğünü fark etmeyebilir. Yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişen bir katarakt veya göz arkasına ait bir kusur, hastanın dikkatini çekmeyebilir. Kişi ta ki rastgele bir gözünü kapatıp diğeri ile baktığında, görmesinde meydana gelen değişimi fark edebilir. Bu değişim, kişinin fark edeceği boyuta gelene kadar ilerler. Bazı göz hastalıklarında bu ilerleme kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için, kişinin görüşünde bir sorun olsun ya da olmasın yılda en az bir defa rutin göz muayenesi tavsiye ediyoruz. Göz muayenesinde, hastanın bir gözünün az gördüğü ya da çevre görüşünde bir sorunun olup olmadığı, göz arkasında bir oluşumun başlayıp başlamadığı tespit edilir. Tespitin hemen ardından, tedavi sürecine geçilir. Erken tedavi her zaman başarı oranını artırır” dedi.


Hiçbir şikayet olmasa dahi yılda en az bir defa göz muayenesini önemle tavsiye ettiklerini kaydeden Saklamaz, “Gözde, görmede kişinin fark edebileceği boyuta ulaşan sorunları beklemek gözdeki kusurun, hastalığın ilerlemesine sebep olabilir. Örneğin, ilerlemiş, beklemiş katarakt sertleşir. Sertleşmiş katarakt, ameliyat sırasında ve sonrasında birtakım komplikasyonları arttırabilir. Dolayısı ile yılda bir kez göz muayenesi bunların önüne geçebilir. Çocuklarda oldukça sık gördüğümüz, aileden de geçebilen göz tembelliği de çocuğun kendi kendine fark edebileceği bir durum değildir. Bu çocuklar kitap okurken çabuk sıkılırlar, çünkü zorlanırlar. Kitabı, tableti ya da odaklandığı bir nesneyi, televizyonu olması gereken mesafeden daha uzak ya da daha yakın duruş pozisyonlarıyla görmeye çalışırlar. Birçok ebeveyn çocuğunun okumayı, yazmayı sevmediğini, derslerine ilgisiz olduğunu düşünürken, aslında çocuğun gözlerinde bir sorun olabileceği gerçeğini atlar. Bunun yanı sıra bir çocuğun birçok sebepten ötürü gözü bulanık görebilir ve o göz görme yetisini kaybedebilir. O yüzden özellikle çocuklarda, ilk 10 yaş grubunda göz muayenesi çok önemlidir. Bu tür olayların önüne geçer, görmede meydana gelecek kalıcı bir hasarı engeller” açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER